Νέα χρηµατοδότηση 85 εκατ. € στους ∆ήµους – 440.577,29 ευρώ στο Δήμο Αιγιάλειας

ΥΠΕΣ: Σταθερά στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών

– Στα 550 εκατ. € το 2020 τα πρόσθετα έσοδα των ΟΤΑ-

Νέα χρηµατοδότηση 85 εκατ. € στους ∆ήµους

Σταθερά στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης , των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών και εν µέσω της πανδηµίας.

Με έκτακτες χρηµατοδοτήσεις και µε µια σειρά από διοικητικές πράξεις που διασφάλισαν πρόσθετα έσοδα ή κάλυψαν έξοδα ή απώλειες των ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών στην πιο δύσκολη ίσως χρονιά από τη µεταπολίτευση και µετά, στάθηκε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης µε συνολικές επιπλέον χρηµατοδοτήσεις που φθάνουν τα 550 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή, µε εντολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου δόθηκε επιπλέον ενίσχυση 85 εκατ. ευρώ στους 332 ∆ήµους της χώρας µε σκοπό την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών.

Υπενθυµίζεται ότι στη διάρκεια του 2020 η Αυτοδιοίκηση προκειµένου να καλύψει έκτακτες ανάγκες, οι περισσότερες εκ των οποίων δηµιουργήθηκαν λόγω της πανδηµίας, αλλά και για να καλύψει απώλεια εσόδων από δηµοτικά τέλη που µε αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν εισπράχθηκαν λόγω της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας από καταστηµατάρχες, επαγγελµατίες και επιχειρήσεις που έµειναν κλειστές, καθώς και από κάλυψη ληξιπρόθεσµων οφειλών, αλλά και για πληρωµή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, έλαβε πρόσθετα 400 εκατ. ευρώ.

Επί πλέον πρέπει να υπολογισθούν και 150 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν ως πρόσθετα, σταθερά, ετήσια έσοδα της Αυτοδιοίκησης από τη ρύθµιση των αδήλωτων τετραγωνικών, µια «σιωπηρή µεταρρύθµιση» που απάλλαξε τρία εκατοµµύρια πολίτες από τέλη και πρόστιµα ύψους 1,5 δις ευρώ, για τα περίπου 70 εκατοµµύρια τετραγωνικά που δεν είχαν δηλωθεί.» Πρόκειται ιστορικά για τη µεγαλύτερη µείωση ιδιωτικού χρέους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή και είναι µια πράξη που ενίσχυσε την εµπιστοσύνη µεταξύ κράτους και πολιτών.

Αθροιστικά, δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση έχει λάβει λόγω των αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών επιπλέον ποσά της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ.

Στην απόφαση που θα βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια θα υπάρχουν και διευκρινίσεις που θα αφορούν:

-την πηγή των χρημάτων (εάν μέρος αυτών ενδεχομένως προέρχεται από τους ΚΑΠ των Δήμων ή εάν είναι όλα επιπλέον λεφτά από το Υπ. Οικονομικών), και

– τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για τη διανομή των ποσών (εάν δόθηκαν με τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ ή/και με αλγόριθμο απωλειών λόγω κορωνοϊού).

Ο Δήμος Αιγιάλειας λαμβάνει 440.577,29Ε.

 

Η νέα ενίσχυση που λαμβάνουν οι Δήμοι στο Νομό Αχαΐας:

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 440.577,29Ε

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ 202.699,93Ε

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ 87.166,32Ε

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 138.039,17Ε

ΠΑΤΡΕΩΝ 1.460.038,40Ε

πηγή: airetos.gr