(Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: Φως θα δουν μόνο οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στο έργο του ηλεκτροφωτισμού!

Είναι γνωστό ότι  αποφασιστικές αρμοδιότητες που αφορούν τεράστια κονδύλια όπως μεταφορά απορριμμάτων ,ηλεκτροφωτισμός κ.α που πληρώνουν οι δημότες με τα ανταποδοτικά τέλη δεν αποφασίζονται στο κυρίαρχο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο,αλλά στην οικονομική επιτροπή που η δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία και μπορεί να πάρει όποιες αποφάσεις θέλει .Ο κ.δήμαρχος αξιοποίησε στο έπακρο αυτή την δυνατότητα που του έδινε  ο παράλογος και αντιδημοκρατικός νομος και αποφάσισε την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου  και των κοινόχρηστων χώρων  μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης με ιδιώτη με το αστρονομικό ποσό των 11.300.000 ευρώ.

Μπορούσε το θέμα αυτό που θα γονατίσει οικονομικά τον δήμο,να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο όπως ο νόμος το επιτρέπει και να αποφασίσει το κυρίαρχο όργανο των 33 εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων που είναι και αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης και όχι μια πλαστή “πλειοψηφία” των 5 συμβούλων της οικονομικής επιτροπής .
Όμως όχι μόνο δεν έπραξε αυτό η δημοτική αρχή ,αλλά δεν επέτρεψε ούτε συζήτηση και έκφραση γνώμης από το δημοτικό συμβούλιο!

Όσον αφορά τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού  δημιουργούνται ερωτηματικά αν ήταν έργο των ίδιων των εταιριών που λυμαίνονται το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως έγινε με άλλους δήμους της χώρας.
Εκεί οι ειδικοί σύμβουλοι λειτουργώντας για λογαριασμό των εταιριών κατάρτισαν τις ανάγκες αλλαγής του φωτισμού και συνέταξαν τις προδιαγραφές και τους όρους της Προμήθειας.

Όπως και να έχει το θέμα η δημοτική αρχή ελέγχεται για μια ζημιογόνο σύμβαση πολλών εκατομμυρίων που θα τσεπωσει ο επιχειρηματίας με περιθώρια κέρδους πάνω από 500-600 % .
Μεταξύ άλλων στην σύμβαση προβλέπεται ότι η ασφάλιση των φωτιστικών για οποιαδήποτε βλάβη ,όπως καιρικές συνθήκες ,βανδαλισμοί κλπ είναι ευθύνη του δήμου το οποίο δεν γίνεται σε καμία σύμβαση ,όπως αγορές με την μορφή  “leasing”.
Όσον αφορά το κόστος με βάση ανάλογες περιπτώσεις από άλλους δήμους ένα κινέζικο φωτιστικό σώμα χαμηλής ποιότητας, αξίας 50 ευρώ κοστολογείται και πληρώνεται από τον Δήμο περίπου €700στην εταιρεία!
Στη  σύμβαση υπάρχει πλήθος όρων υπέρ των εταιρειών ,όπως μοριοδότηση με χαμηλό ποσοστό όσον αφορά την οικονομική προσφορά,τηλεδιαχείρηση στο 1/10 του συνόλου των φωτιστικών,η ιδιοκτησία για 12 χρόνια στον ανάδοχο δηλαδή μέχρι το τέλος της σύμβασης και άλλα πολλά καθόλου κολακευτικά για την επιλογή και την εμμονή της δημοτικής αρχής να ακολουθήσει αυτό τον ασύμφορο δρόμο ερήμην των δημοτών της που θα πληρώσουν τα σπασμένα.
Συμπερασματικά η σύμβαση θα εξασφαλίσει μια σίγουρη επένδυση και μεγάλα κέρδη στην ιδιωτική επιχείρηση που θα αναλάβει το έργο και θα πληρωθεί απο τον εξουθενωμένο δημότη μέσω των ανταποδοτικών τελών και δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος ο δήμος.
Υποστηρίζουμε την θέση για καμία εκχώρηση δημοτικής υπηρεσίας όπως του ηλεκτροφωτισμού στους επιχειρηματικούς ομίλους ,αλλά κάλυψη αυτής της ανάγκης από κρατική χρηματοδότηση και υλοποίησης του έργου  από τον δήμο με δικά του μέσα.