Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: “Ανάπλαση πλατείας συνέχεια”

 Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί [ΛΥΣΙΑΣ Ὑπὲρ τοῦ ἀδυνάτου (24) (1-3)]
Με χαρά μας διαπιστώσαμε πως η τελευταία ανακοίνωσή μας έδωσε το έναυσμα να ανοίξει μια συζήτηση για μερικά απ’ όσα αφορούν το Δήμο μας. Αυτό ακριβώς είναι κι εκείνο που θεωρούμε επιτυχία. Την έναρξη κάποιας συζήτησης. Το διάλογο. Ένας από τους στόχους δημιουργίας της παράταξής μας ήταν ακριβώς αυτός. Οι δημότες να είναι απόλυτα συμμέτοχοι σε όλα όσα αφορούν την πόλη και το δήμο. Χωρίς αναθέσεις και με πλήρη ενημέρωση.
H προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχε, προς έκπληξή μας, αποτέλεσμα την αντίδραση του προέδρου του σωματείου των ταξί γιατί, όπως ισχυρίζεται, ο χαρακτηρισμός μας για την μορφή και την αισθητική που είχε η κεντρική πλατεία της πόλης μας ως παράγκας του καραγκιόζη αφορούσε αυτούς. Κι ας μην αναφέρονται πουθενά. Φυσικά η ανακοίνωση δεν αφορούσε τους ταξιτζήδες και την πιάτσα τους. Αφορούσε την αισθητική της πλατείας ως όλον. Κι αυτό πιστεύουμε πως ήταν φανερό σε κάθε νουνεχή δημότη.
Αλλά, αν υποθέσουμε πως η ανακοίνωση άφηνε κάποιες αμφιβολίες, γιατί δεν επικοινώνησαν με τον επικεφαλής της παράταξης ζητώντας μια διευκρίνηση; Γιατί δεν επικοινώνησε κανείς απ’ όσους ισχυρίζονται πως αυτοί ξέρουν τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση, δεν σήκωσε το τηλέφωνο; Μήπως το ζητούμενο δεν ήταν η προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών ή και οδηγών των ταξί αλλά η προάσπιση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής. Εμείς βλέπετε ρωτάμε ευθέως. Όπως όμως κι αν έχει τον ευχαριστούμε ειλικρινά που μας έδωσε τη δυνατότητα αυτού του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους συνδημότες μας με την ευκαιρία αυτή.
Αν θέλαμε να πούμε κάτι για την πιάτσα των ταξί θα το λέγαμε ευθέως και χωρίς μισόλογα. Με απόλυτη παρρησία και χωρίς μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς. Ίσως αυτό να ξενίζει κάποιους καθώς μπορεί να έχουν συνηθίσει σε άλλες πρακτικές. Αν όμως εφαρμόζαμε κι εμείς τις πρακτικές της δημαγωγίας και της υπεξαίρεσης ψήφων με ψεύδη τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος δημιουργίας αυτής της παράταξης. Υπάρχουν άλλοι που αυτά τα ξέρουν καλύτερα από μας.
Και τώρα ας αφήσουμε τα μικρά, τα μίζερα και τα κουτσομπολίστικα κι ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά. Την ουσία της ανακοίνωσής μας θα έπρεπε να την έχουν γράψει και να την έχουν κάνει σημαία τους όσοι από τους συμπολίτες μας έχουν ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον από την αύξηση της επισκεψιμότητας σε αυτή. Όλοι όσοι ασχολούνται με υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και τα ταξί. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να τους απασχολεί είναι να έχουμε μια πόλη, αλλά κι ένα δήμο συνολικά, που να αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες. Την παράγκα του καραγκιόζη, που ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης μας, θα έπρεπε να την έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πρώτοι αυτοί. Αυτοί είναι εκείνοι που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να αγωνίζονται και να προτείνουν όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που θα αύξαναν την επισκεψιμότητα με την διαμόρφωση και την ανάδειξη όλων των αρετών του τόπου μας. Αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Στόχος γίνονται όσοι το επιδιώκουν με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους στο τόπο τους. Από σεβασμό στους συνδημότες και την ιστορία. Επειδή αισθάνονται την ανάγκη της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε, για μια ακόμη φορά, πως εμείς θα εκφράζουμε την όποια άποψή μας για το Δήμο μας με παρρησία και χωρίς πίσω σκέψεις. Χωρίς να υπολογίζουμε σε ψήφους και σε περίεργες συναλλαγές. Θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε στο δρόμο που χαράξαμε. Ένα δρόμο σύγκρουσης με το παρωχημένο και κατ’ επανάληψιν αποτυχημένο