“Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας”: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Λόντου

Σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, παραμονή της επετείου του εορτασμού της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”  στις 12 το µεσηµέρι τελέστηκε επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτοµή  του Ανδρέα Λόντου στο ∆ηµοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Την επιµνηµόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυµος, όπου στη σύντοµη οµιλία του αναφέρθηκε στην πίστη των προγόνων µας που ήταν άρρηκτα συνδεδεµένη µε την Πατρίδα και τον Χριστό. Υπογράµµισε, ότι µόνο ενωµένοι και µε πίστη στον Χριστό θα πρέπει να πορευτούµε στη ζωή μας. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της επετείου της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας” και το χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία µας στις νέες γενιές.

Η Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Βάνα Μπεντεβή διάβασε ένα απόσπασµα από την ποιητική συλλογή της Λέτας Κουτοχέρα “Ο Πλάτανος του Παυσανία θυµάται”. Η κ. Κουτσοχέρα έχει φιλοτεχνήσει τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και το έργο της βρίσκεται τοποθετημένο στο ∆ηµοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος, το µέλος της ΙΛΕΑ κ. Εύη Γρίβα και εκπρόσωπος του “Ιστορικού Συλλόγου Αναβίωσης Βοστίτσα 1821”.

Στην επιμνημόσυνη δέησαν παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, μέλη της ΙΛΕΑ και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Αιγίου. Την τελετή συντόνισε η υπάλληλος του Δήμου Αιγιάλειας Αγλαΐα Σαλαμούρα.

Αύριο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Αύριο 26 Ιανουαρίου, ημέρα επίσημης αργίας για ολόκληρη την Αιγιάλεια, κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με την παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 08:00΄: Έπαρση σηµαίας στο Μνηµείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) και στην προτοµή Ανδρέα Λόντου στο ∆ηµοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20΄ : Πέρας προσέλευσης επισήµων, αντιπροσωπειών (σηµαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων µε τις Σηµαίες και Φιλαρµονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίµηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30΄: ∆οξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίµηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυµου.

ΩΡΑ 10:50΄:

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ηµέρας από τον ∆/ντη του 2ου Λυκείου Αιγίου—Φιλόλογο & Αντιπρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο.

Εκφώνηση Επετειακού Λόγου από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Χαιρετισµός από τον ∆ήµαρχο Αιγιαλείας κ. ∆ηµήτριο Καλογερόπουλο.

Μετά το πέρας των οµιλιών και προηγουµένης της Φιλαρµονικής Αιγίου, µετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήµων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων και Προσκόπων µε τις Σηµαίες, στο Μνηµείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30΄: Επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνηµείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00΄: Μετάβαση στο ∆ηµοτικό Κτήριο Παναγιωτόπουλου, όπου θα πραγµατοποιηθεί ξενάγηση στους επίσηµους προσκεκληµένους, στα Ψηφιακά Εκθέµατα του Μουσείου για την Επέτειο του 1821.

Από την Β/βάθµια Εκπαίδευση, συντονιστής της εκδήλωσης ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος,εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 1ου ΓΕΛ Αιγίου.

Τελετάρχες ορίζονται οι ∆ηµοτικοί υπάλληλοι: α) κα. Αγλαΐα Σαλαµούρα, β) κ. Χρήστος Τρίψας, γ) κ. Αριστοµένης Σταµατόπουλος

Επισηµαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονοµικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει κατα του Covid-19, καθώς και τα µέσα αυτοπροστασίας (µασκα & αποστάσεις).