Μπέσκος προς Περιφερειάρχη: “Να γίνει καθαρισμός του ρέματος “ΚΑΤΟΥΡΛΑ” στη Νέα Κερύνεια Αιγιαλείας”

Αίτηση-αναφορά προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Γιώργος Μπέσκος, σχετικά με τις οχλήσεις πολιτών, για καθαρισμό του ρέματος “ΚΑΤΟΥΡΛΑ” στο τοπικό διαμέρισμα Νέας Κερύνειας Αιγιαλείας. Η αίτηση – αναφορά κοινοποιήθηκε και προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου, τον κ. Εισαγγελέα Πλημμειλειοδικών Πατρών και το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού και αναφέρει:

“Όπως με ενημέρωσαν κάτοικοι της Κερύνειας Αιγιαλείας αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας παρά τις επανειλημμένες όχλησεις τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλαδας για να γίνει καθαρισμός του ρέματος “ΚΑΤΟΥΡΛΑ “εδώ και χρόνια εντούτοις καμία ανταπόκριση δεν είχαν.

Το συγκεκριμένο ρέμα είναι άνωθεν του τοπικού διαμερίσματος Νέας Κερύνειας Αιγιαλείας και έχει ιδιαίτερη σημασία ο καθαρισμός του στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής πρόληψης και προστασίας αφού διοχετεύεται τεράστιος όγκος ομβρίων υδάτων σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης , όπως με ενημέρωσε  ο πρόεδρος της κοινότητας πριν 4 χρόνια,  είπε ότι σε 6 μερες θα δώσει εντολή να το καθαρίσουν και πέρασαν από το χρονικό σημείο αυτό, όχι 6 μέρες αλλά 4 χρόνια χωρίς ανταπόκριση και καμμια ενέργεια από περιφέρεια για καθαρισμό του ρέματος .

Ανάλογες οχλήσεις εγγράφως όπως με ενημέρωσαν έκαναν και οι προηγούμενοι πρόεδροι και σύμβουλοι κοινότητας χωρίς καμία ανταπόκριση από περιφέρεια.

Ο μη καθαρισμός εδώ και χρόνια είναι επικίνδυνος σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων για τις τοπικές κοινότητες Νέας Κερύνειας,Νικολέικων  Ελίκης περιοχές Ριζομύλου , Τσαγρή δήμου Αιγιαλείας.

Όπως επίσης ενημερώθηκα και από προέδρους τοπικών κοινοτήτων της περιοχής μας ο ποταμός Σελινουντας σε αρκετά σημεία έχει να καθαριστεί πάνω από 10 έτη.

Εν όψει των ανωτέρω και προς αποφυγή κινδύνου  για τον πληθυσμό και τις περιουσίες τους αιτούμαι άμεσα όπως προβείτε, ως οφείλετε εδώ και χρόνια και δεν το πράξατε σε καθαρισμό των ανωτέρω περιοχών.

Η Εισαγγελία που κοινοποιειται η παρούσα ,αιτούμαι ,όπως διερευνήσει για ποιό λόγο δεν έγιναν οι οφειλόμενες ενέργειες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση προς αποτροπή και πρόληψη  κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο από πλημμυρικά φαινόμενα ,όπως περιγράφονται στην παρούσα και αν έχουν γίνει οι οφειλόμενες ενέργειες στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσης για πρόληψη αντιπλημμυρικων φαινομένων που αφορούν το νομο  Αχαΐας ,όπως εμφανίζονται στο χάρτη κινδύνου πλημμύρας που σας κοινοποιώ και έχει εκπονήσει η ειδική γραμματεία υδάτων.

Οι περιοχές αυτές είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η οποία οφείλει βάσει του ΕΚ του σχεδίου ΔΑΡΔΑΝΟΣ  και λοιπών  διατάξεων να εκτελεί έργα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας για πρόληψη και αποτροπή κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο για τους λόγους που εκθέτω στην παρούσα και χρήζουν κατεπείγουσας έρευνας και ενεργειών”.