Μνημόσυνο υπέρ του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Αγαθονίκου (1945-1956)

Η Ιερά Μητρόπολη τιμώσα την μνήμη, την προσφορά και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Αγαθονίκου (Παπασταματίου), με την ευκαιρία συμπληρώσεως 60 ετών από της κοιμήσεώς Του, χρεωστικώς οργανώνει Εκκλησιαστικό Μνημόσυνο, το οποίο θα τελεσθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου.

Της θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,

Καλούμε, λοιπόν, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, τους εκπροσώπους αρχών και φορέων του Δήμου, καθώς και όσους τιμούν την μνήμη Του, να προσέλθουν στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο και να προσευχηθούν μαζί μας, δια την ανάπαυσιν της μακαρίας ψυχής του.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αγαθόνικος Παπασταματίου ο από Σταυρουπόλεως, υιός του ιερέα Κωνσταντίνου Παπασταματίου, γεννήθηκε στην Αράχωβα Αιγίου το 1898. Το 1922 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, το 1923 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1926 Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Γυμνασίου στο Αίγιο και ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Μετέβη στο Τορόντο του Καναδά για μεταπτυχιακές σπουδές και για μια δεκαετία υπηρέτησε ως εφημέριος και Καθηγητής σε διάφορες Ελληνικές Κοινότητες. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έγινε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κορίνθου και το 1941 εξελέγη βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού.

Το 1942 εκλέγεται Μητροπολίτης Αργολίδος. Ως Ποιμενάρχης διακρίθηκε για την αφοσίωσή του μέχρι αυταπάρνησης στο ποίμνιό του και μάλιστα σε καιρούς σκληρούς όπως ήταν η Κατοχή.

Το 1945 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας όπου προσέφερε τα μέγιστα στην αναδιοργάνωση της επαρχίας Καλαβρύτων. Το 1956 εκοιμήθη, πάσχοντας από κάποια παραλυτική ασθένεια. Αιωνία του η Μνήμη

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ