ΜΙΛΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Εγγυώμεθα ως βάση τιμής για τη σταφίδα την περσινή και αγωνιζόμαστε να διεκδικήσουμε στις αγορές ακόμα καλύτερη»

Η ΠΕΣ, µε ∆ιευθυντή της τον κ. Μίλτο Σταυρόπουλο και Πρόεδρο τον κ. Θανάση Σωτηρόπουλο έχει καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη των παραγωγών εδώ και χρόνια και δηλώνει πανέτοιµη να σταθεί για άλλη µια φορά στο πλευρό τους.

pes-stavropoulos-miltos-1 pes-sotiropoulos-2Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος στον «Τ.», οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει να εµπιστευτούν την ΄Ενωση, να µην φοβούνται και να µην ακούνε διάφορα σενάρια καταστραφικά. Η Π.Ε.Σ. θα προσπαθήσει να κρατήσει την τιµή στα περσινά επίπεδα, γιατί γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις προσπάθειες της αγροτιάς, ενώ στόχος της είναι η καλή ποιότητα ώστε να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, µπροστά στις δυσµενείς συγκυρίες που βιώνει ο αγροτικός κόσµος, διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι  µέσα σε πνεύµα αλληλεγγύης, κατανόησης και ανθρωπιάς θα σταθεί στο πλευρό τους. Ζητά από τους σταφιδοπαραγωγούς να εµπιστευτούν και να στηρίξουν την Π.Ε.Σ., την πλέον µεγαλύτερη εξαγωγική σταφιδική εταιρεία της χώρας.

Επίσης διαβεβαιώνει, ότι όσον αφορά την τιµή θα ξεκινήσει ως βάση από τα περσινά επίπεδα και ανάλογα µε το µέγεθος της παραγωγής θα διαµορφωθεί η τελική, η οποία θα ανακοινωθεί σε λίγες ηµέρες.

Ο κ. Σταυρόπουλος µιλώντας στον «Τ.» µεταξύ άλλων ανέφερε:

– «Εγγυώµεθα ως βάση τιµής την περσινή και αγωνιζόµαστε να διεκδικήσουµε στις αγορές ακόµα καλύτερη τιµή. Αυτό το τονίζω, για να εφησυχάσει ο αγροτικός κόσµος µιας και ακούστηκαν καταστροφικά σενάρια και αρκετοί έσπευσαν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους. Επαναλαµβάνω λοιπόν, ότι αφού ξεκαθαρίσει το µέγεθος της παραγωγής που αναµένεται µεγαλύτερο στην Αιγιάλεια από πέρσι, τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ακόµα παράλληλα µε την φετινή παραγωγή, αυτό το διάστηµα επεξεργαζόµαστε και περσινή σοδιά που µέσα σε 20 µέρες θα έχει συσκευαστεί και θα σταλεί προς το εξωτερικό».

 

stafida_4Ο “μαύρος χρυσός” της Αιγιάλειας

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκ λειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνοµά της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιµάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της. Η καλύτερη ποιότητα µαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βοστίτσα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαµβάνει καλύτερες τιµές στις αγορές.

 

Η Παναιγιάλειος ΄Ενωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ)

pesunionlogo copyΗ Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών (Π.Ε.Σ.) ιδρύθηκε στο 1935 στο Αίγιο Αχαΐας και αποτελείται από 26 πρωτοβάθµιους αγροτικούς συνεταιρισµούς, µε σύνολο 6.000 περίπου ενεργών µελών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας – που περιλαµβάνουν εργοστάσιο επεξεργασίας σταφίδας, τυποποίησης ελαιολάδου και συσκευασίας εσπεριδοειδών  – απασχολούνται καθηµερινά περίπου 200 άτοµα. Σήµερα η ΠΕΣ αποτελεί την κύρια εταιρεία επεξεργασίας Κορινθιακής Σταφίδας εξάγοντας πάνω από το 60% της ετήσιας παραγωγής. Επίσης, η ΠΕΣ εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας Κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα Π.Ο.Π.».