Μικρόνι Αιγιαλείας – Ψηφιδωτό αφιερωμένο στον ‘Αγιο Νεκτάριο

∆ΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΦΡΟΣΩΣ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

 “Σάββατο 23 προς Κυριακή 24 Σεπτεµβρίου 2023. Μεγάλη µέρα για εµένα σήµερα! Ουρανός και γη γίνονται ένα!” αναφέρει η Φρόσω Στιβαχτοπούλου για ένα έργο ζωής, την κατασκευή του ψηφιδωτού του Αγίου Νεκταρίου που η ίδια µε υποµονή, πίστη και αφοσίωση, 12 χρόνων, κατάφερε να ολοκληρώσει και να βρίσκεται πλέον τοποθετηµένο στον οµώνυνο Ιερό Ναό στο Μικρόνι Αιγιάλειας. Μιλώντας στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” αναφέρει:

– “∆ε θυµάµαι ποια χρονολογία και ποιο έτος ήταν, όπου καθώς ξύπνησα το πρωί, εισέβαλε στο νου µου µια σκέψη… Μία σκέψη, που έδωσε τη θέση της σε µια συγκεκριµένη ενέργεια… Μέσα σε µια κατάσταση έντονου ενθουσιασµού, τηλεφωνώ από την Αθήνα στον πατέρα Κωνσταντίνο Παλαιολογόπουλο – εφηµέριο του ναού της Αγίας Άννας στο συνοικισµό και που ήταν πνευµατικός µου τα προηγούµενα χρόνια – και του ανακοινώνω πως η χαραυγή της νέας ηµέρας είχε γεννήσει µέσα µου µια µεγάλη επιθυµία: Να φτιάξω ένα ψηφιδωτό, αφιερωµένο στον Άγιο Νεκτάριο, για τον οποίο µας είχε εµφυσήσει τη µεγάλη αγάπη που ο ίδιος είχε µέσα στην ψυχή του γι’ αυτόν.

Ήθελα µε αυτήν την κίνηση να εκφράσω στον παπα – Κώστα την ευγνωµοσύνη µου για ό,τι είχε προσφέρει σε εµένα προσωπικά, καθώς και σε όλη την οικογένειά µου.

Όταν λοιπόν εξέφρασα στον παπα – Κώστα, µε πολλή χαρά αυτήν µου την απόφαση, τη δέχτηκε, αλλά µου αντιπρότεινε, να κάνω ένα ψηφιδωτό το οποίο θα τοποθετούνταν στο υπέρθυρο του ναού, που είναι αφιερωµένος στον Άγιο Νεκτάριο και τον οποίο ναό έχει ιδρύσει ο παπα – Κώστας στον οικισµό που ονοµάζεται Μικρόνι… Εγώ τρόµαξα µε ό,τι άκουσα και απαντώ «πάτερ δεν είµαι επαγγελµατίας»!!! µε µεγάλο φόβο, αγωνία και ντροπή, γιατί πίστευα πως αυτό ήταν κάτι που ξεπερνούσε τις δυνάµεις µου…

Φρόσω Στιβαχτοπούλου,  Καθηγήτρια Φιλόλογος – Κάτοικος Αθηνών

Από τότε ξεκινάει ένας µακροχρόνιος και µεγάλος αγώνας… Μία έντονη και αγωνιώδης προσπάθεια, που ταυτόχρονα ήταν και πολύ όµορφη και διανθισµένη µε πολλά θαύµατα…

Μια εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, που υπάρχει στο Άγιο Όρος, στάθηκε ικανή να µε εµπνεύσει. Επίσης, έψαχνα µε µεγάλη αγωνία να βρω βιβλία που να εµπεριέχουν ψηφιδωτά. Ο Άγιος πάντα µε καθοδηγούσε από την αρχή µέχρι το τέλος και µε βοηθούσε σε κάθε βήµα – όποτε και να του το είχα ζητήσει. 

Οι πρώτες ψηφίδες, τοποθετούνται 9 ∆εκεµβρίου 2011 και οι τελευταίες 29 Ιουλίου 2023. 

Ο ίδιος ο παπα – Κώστας, ενώπιον και της κόρης του της Χρύσας καθώς και εµού, είχε πει χαρακτηριστικά, για τον χρόνο περάτωσης και ολοκλήρωσης του ψηφιδωτού: «Εγώ θα έχω φύγει όταν θα το τελειώσεις». 

Και όντως αυτό ήταν κάτι που το προείδε και επαληθεύτηκε, γιατί ο ίδιος είναι κεκοιµηµένος από το καλοκαίρι του 2015.

Επιπρόσθετα, η ψηφοθέτηση έγινε µε τη λεγόµενη «ανάποδη» τεχνική και χρησιµοποιήθηκαν τα εξής υλικά: σµάλτα, µάρµαρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και χρυσές ψηφίδες από Ιταλία και από Ελλάδα. Οι ψηφίδες είναι κοµµένες µε τανάλια ειδική για το κόψιµο αυτών των ψηφίδων, αλλά και τα µάρµαρα κόπηκαν µε σφυρί στηριζόµενα πάνω στο αµόνι. 

Ευχαριστώ για την πολύτιµη και αµέριστη συµπαράστασή τους τα παιδιά µου σε όλη αυτήν τη µακρά και δύσκολη πορεία: την Έλενα, το Χρήστο, την Κατερίνα και την Αριάδνη. Τη µητέρα µου Χριστίνα που και αυτή βοήθησε µε όποιον τρόπο µπορούσε όλο αυτό το διάστηµα. 

Ακόµη, ευχαριστώ τη Χρύσα που ήταν κοντά µου διαρκώς από τότε που ο πατέρας της ο παπα – Κώστας, της παρέδωσε τη σκυτάλη και µε ενίσχυε και µε καθησύχαζε λέγοντάς µου πως: «το ψηφιδωτό θα τελειώσει όταν θέλει ο ίδιος ο Άγιος»! 

Τέλος ευχαριστώ και τον δάσκαλό µου, κ. Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος µε βοήθησε στην τελευταία φάση της αποκόλλησης του ψηφιδωτού!!!”

 

Σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του Οσίου Ελλαδίου, της Οσίας Θεοκτίστης και των Αγίων Χριστοφόρου και Μαύρας.