«Μια μέρα στο Αρχείο»: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Τοπικό Αρχείο Αιγίου

«Μια μέρα στο Αρχείο» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Τοπικό Αρχείο Αιγίου κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2016. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) καθώς και μαθητές Γυμνασίου, οι οποίοι θα μπορούν να επισκεφτούν το χώρο καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή) κατόπιν επικοινωνίας με το προσωπικό του Αρχείου.

arxeio-1Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και μαθήτριες το Τοπικό Αρχείο Αιγίου, το σκοπό και το ρόλο του στη διάσωση, διατήρηση και προβολή του αρχειακού υλικού και γενικότερα τη συμβολή του στη γνώση και διάδοση της τοπικής ιστορίας.

 

Η ίδρυση του Τοπικού Αρχείου

Το Γ.Α.Κ. Τοπικό Αρχείο Αιγίου, ως περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ιδρύθηκε με το νόμο 1946/1991, ο οποίος καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ. Είναι αυτοτελής υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 1985.

Η δημιουργία του όμως ανάγεται πολύ παλαιότερα και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Διάταγμα της 23ης Σεπτεμβρίου 1949, όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2027/1939 «περί συστάσεως της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους», το Τοπικό Αρχείο θα υπαγόταν μεν «εις την δικαιοδοσίαν των Γενικών Αρχείων του Κράτους», η δε συντήρησή του θα βάρυνε οικονομικά το Δήμο Αιγίου.

 

Μεσσηνέζης και Λόντος

Με την ίδρυση του Αρχείου είναι συνδεδεμένο το όνομα του Αιγιώτη ιστορικού Νύση Μεταξά-Μεσσηνέζη (1902-1992), o οποίος δώρισε στο κράτος το αρχείο δύο Αιγιωτών προκρίτων και αγωνιστών του 1821, του προπάππου του  Λέοντος Μεσσηνέζη (1787-1851) και του Ανδρέα Λόντου (1786-1845). Με αυτή τη δωρεά ουσιαστικά συγκροτήθηκε το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου ενώ αργότερα στις 29-3-1951 ορίστηκε πενταμελής Εποπτική Επιτροπή.

Το αρχείο προοριζόταν να συστεγαστεί μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη σε αίθουσα του νεοκλασικού κτιρίου του Παλαιού Γυμνασίου της πόλης, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Λόγω των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, το αρχείο κατάφερε να λειτουργήσει μόλις το 1976 με την καθοριστική συμβολή και προσπάθεια του αείμνηστου Δημάρχου Αιγίου Γ. Παναγόπουλου.

 

Το Αρχείο σήμερα

Η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια στεγάζεται σε δύο κτίρια. Το πρώτο βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου επί της Ζωοδόχου Πηγής 129, σε χώρο που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για τις ανάγκες του σταφιδεμπορίου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αργολιθοδομής, δρομικής διάταξης με ρυθμική επανάληψη αψιδωτών παραθύρων, όπου και στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες, τα αναγνωστήρια, οι βιβλιοθήκες και το βασικό αρχειοστάσιο. Το δεύτερο κτίριο βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ερινεού, 10 χλμ. από το Αίγιο, και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αταξινόμητου αρχειακού υλικού και ως συμπληρωματικό-βοηθητικό αρχειοστάσιο ταξινομημένου υλικού.

Το αρχειακό υλικό του Τοπικού Αρχείου Αιγίου περιλαμβάνει ποικίλες κατηγορίες αρχείων όπως: ιδιωτικά, δημοτικά, διοικητικά, δικαστικά, εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά, συμβολαιογραφικά, οθωμανικά αρχεία, συλλογές, αρχεία τύπου και επιχειρήσεων κ.λπ.

 

Αναγνωστήριο και Βιβλιοθήκη

Στο Τοπικό Αρχείο Αιγίου επί της Ζ.Πηγής λειτουργεί Αναγνωστήριο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ. καθώς arxeio-anagnostiriεπίσης και Βιβλιοθήκη, υποστηρικτικά στις δραστηριότητες των αρχείων και τις έρευνες όσων συμβουλεύονται το αρχειακό υλικό της υπηρεσίας. Οι τίτλοι καλύπτουν ιστορικά, αρχειονομικά, παιδαγωγικά, λογοτεχνικά αλλά και ποικίλα θέματα βιβλιογραφίας της περιοχής της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική ενώ η πρόσβαση του κοινού γίνεται κατά τις ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας (εργάσιμες ημέρες και ώρες 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ. )

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 129, 25100, Αίγιο

Τηλέφωνο – Fax : +30 26910 21293

e-mail : mail@gak-aigiou.ach.sch.gr

web-site: gak-aigiou.ach.sch.gr