Μητσοτάκης από Πρέβεζα: Πόλεμος κατά κυκλωμάτων που ελληνοποιούν γάλα και απλοποίηση αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πρέβεζα. Αναφορά έκανε όμως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σε θέματα που απασχολούν τους αγρότες. Μίλησε για την ανάγκη καινοτομίας και ταύτιση των προϊόντων με τον τόπο παραγωγής τους. Υποσχέθηκε στους κτηνοτρόφους «προστασία της φέτας» και πόλεμο με τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος. Υποσχέθηκε επίσης απλοποίηση της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του στην την Πρέβεζα o κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα, τόνισε τα εξής:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πρωτογενή τομέα και το πόσο σημαντικός είναι για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης. Και «κλειδί» για την επιτυχία στον πρωτογενή τομέα είναι η καινοτομία, η ποιότητα και η ταύτιση των προϊόντων με τον τόπο παραγωγής τους.

Η δημιουργία μιας διακριτής, ξεχωριστής «ετικέτας», που θα ενσωματώνει, όχι απλά το προϊόν το ίδιο, αλλά την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αλλά και ο Τουρισμός με τον Πολιτισμό είναι δύο αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές τροχιές για περιφέρειες, όπως η Ήπειρος.

Στα αγροτικά οι ίδιοι οι αγρότες – είχα την ευκαιρία να μιλήσω με παραγωγούς ακτινιδίων, εσπεριδοειδών της Άρτας, τοπικούς ελαιοκαλλιεργητές – μου μίλησαν για την καλή ποιότητα, την τυποποίηση αυτών των προϊόντων, με τη δική τους ηπειρωτική ταυτότητα. Μου είπαν επίσης, όμως, για τα κρίσιμα έργα άρδευσης που πρέπει να προηγηθούν ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον ποταμό Άραχθο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προϊόντα. Έχουμε αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, που είναι διάσπαρτα στα ορεινά της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο θησαυρό που μπορεί να εξαχθεί παντού στον κόσμο.

Για την κτηνοτροφία, την οποία ως Κρητικός πονώ ιδιαίτερα, πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της φέτας, του πιο ποιοτικού και δυναμικού ηπειρώτικου προϊόντος. Μου είπαν και εδώ τα ίδια που μου είπαν και από την άλλη μεριά των βουνών, στα Γρεβενά, τα ίδια που μου λένε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, όπου υπάρχει κτηνοτροφία. Βάλτε επιτέλους τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα το κάνουμε. Να ξέρουν τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος ότι ξέρουμε ποιοι είναι και ότι εμείς τιμούμε τον κόπο και το μόχθο του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος κρατάει ζωντανή την παράδοση αυτού του τόπου, κρατάει ζωντανά τα χωριά μας και θα παίρνει την τιμή του γάλακτος που του αξίζει για να παράγει φέτα πραγματική και όχι φέτα μαϊμού με γάλα εισαγόμενο.

Έχουμε αυτή τη βούληση, όπως έχουμε και τη βούληση να απλοποιήσουμε αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων. Μέριμνα χρειάζεται και ένας πολύ δυναμικός κλάδος που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Αναδεικνύεται σε πολύ δυναμικό εξαγωγικό κλάδο, τονώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Είναι μία πρόσθετη περιουσία για όλη τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά εδώ στον Αμβρακικό. Και για αυτό ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Με καινούργια χωροθέτηση ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας και να γίνουμε πραγματικοί πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή αγορά».