“Με την προσευχή έχουν γίνει περισσότερα πράγματα από όσα αυτός ο κόσμος έχει ονειρευτεί»

Με προσκεκλημένο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Παύλο Ζαφειρακόπουλο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Περιθωρίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η προσευχή στη ζωή μας», συνεχίστηκαν χθες στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» οι κυριακάτικες εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η Ιερά Μητρόπολή μας.

Ο π. Παύλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η προσευχή μάς προστατεύει σαν θώρακας και σαν ασπίδα από κάθε τι κακό αλλά και από τις προσβολές των παθών. «Η προσευχή είναι ο χοράρχης στη χορωδία των αρετών. Είναι ο πανίσχυρος κυματοθραύστης των παθών. Είναι το αλεξικέραυνο των πειρασμικών κεραυνών. Είναι το τόξο που συντρίβει τα ΄΄πεπυρωμένα βέλη΄΄ του εχθρού. Είναι όπλο -ανάλογα με τις περιστάσεις- άλλοτε αμυντικό και άλλοτε επιθετικό», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε: «Η προσευχή έχει τέτοια μυστική και δραστική δύναμη που μπορεί να εξουδετερώσει υπαρξιακές αμαρτητικές καταστάσεις και κληρονομικές καταβολές. Η προσευχή υψώνει τους ανθρώπους παραπάνω από τη στάθμη που τους έδωσε η ανατροφή ή η κληρονομικότητα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ευεργετική συμβολή και επίδραση της προσευχής στην εσωτερική ζωή τής ψυχής, τονίζοντας ότι μειώνει στο ελάχιστο δυνατό τη ροπή προς το κακό, αυξάνοντας παράλληλα τις αρετές. «Κάθε προσευχή είναι και μία Βηθεσδά. Κάθε προσευχή είναι κι ένα Θαβώρ. Κάθε προσευχή είναι και μία Πεντηκοστή. Με την προσευχή έχουν γίνει περισσότερα πράγματα από όσα αυτός ο κόσμος έχει ονειρευτεί», σημείωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, προσθέτοντας πως ο χρόνος που ξοδεύεται στην προσευχή είναι ο πιο πολύτιμος στη ζωή μας. «Μέσα στο ΄΄ταμιείον΄΄ γίνονται οι ωραιότερες μάχες. Η αγιότητα δεν είναι άπιαστο όνειρο αλλά πραγματικότητα. Ανθεί στον προσευχητικό χώρο. Οι προσευχές μοιάζουν με σεισμικές δονήσεις. Ο σεισμογράφος τού Θεού -η αγάπη και η παγγνωσία Του- σημειώνει κάθε προσευχή, κάθε πρόταση, κάθε ικεσία, κάθε λέξη, κάθε αλάλητο στεναγμό», είπε ο π. Παύλος.

Και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Περιθωρίου κατέληξε με τα εξής λόγια: «Υστερούμε πολύ στο μάθημα της προσευχής. Πρέπει να το ξεκινήσουμε από την αρχή. Πρέπει να ξαναθέσουμε την ερώτηση, το πρόβλημά μας, προς τον Μεγάλο Διδάσκαλο: ΄΄Κύριε, δίδαξον ημάς προσεύχεσθαι΄΄. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, που συχνά διανυκτέρευε στην προσευχή, ας είναι το πιο εξαίρετο, μοναδικό, αποκλειστικό και αιώνιο πρότυπο προσευχητικής ζωής για τον καθένα μας!».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ