Αιγιάλεια: Με συντονισμένες ενέργειες τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μαυρίκι

Φωτο 1

Καλογερόπουλος:  «Η αγαστή συνεργασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αμεσότητα με την οποία λειτούργησαν όλοι, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πυρκαγιά»

 

Η αμεσότητα των ενεργειών και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι δύο εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν ταυτόχρονα το απόγευμα της Παρασκευής στο δήμο μας.

Ο Δήμος Αιγιαλείας άλλωστε από την Πέμπτη 1η Ιουλίου έως και το Σάββατο 3 Ιουλίου έχει θέσει σε επιφυλακή «33» άτομα υπηρεσιακό προσωπικό δεδομένου ότι η περιοχή της Αιγιάλειας συγκαταλέγεται στην κατηγορία κινδύνου «4» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση των πυρκαγιών πλησίον του ποταμού Σελινούντα κοντά στην κοινότητα Μαυρικίου και στον χώρο εναπόθεσης κλαδοδεμάτων του Δήμου έθεσε σε «συναγερμό» όλες τις υπηρεσίες και εκτός του υπηρεσιακού προσωπικού ο Δήμος Αιγιαλείας συνέδραμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο υδροφόρες, τρία πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 και δύο οχήματα έργων.

Η πυρκαγιά στο χώρο εναπόθεσης κλαδοδεμάτων τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο ενώ η πυρκαγιά πλησίον του Σελινούντα λόγω της πυκνής βλάστησης και των ισχυρών ανέμων προκάλεσε έντονη ανησυχία και απαιτήθηκαν περισσότερο από τρεις ώρες ώστε να περιοριστεί και με τη συμβολή εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, ενώ όλη τη νύχτα οι δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή.

Φωτο 1

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά στο Μαυρίκι βρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά –Νίκος Καραϊσκος και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Βασίλης Χριστόπουλος όπου είχαν συνεργασία με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας που έσπευσε στην Αιγιάλεια προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης καθώς και με την διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου (φωτό 1).

Φωτο 2

Μέχρι αργά το βράδυ οι αρμόδιοι του Δήμου Αιγιαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή με συνεχή ενημέρωση και συσκέψεις για συντονισμό των υπηρεσιών του και την αποτίμηση της κατάστασης (φωτό 2).

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ΄. Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα άμεσα αντανακλαστικά της Τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της διοικητή της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή στην περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Τοπικής Αστυνομίας και του διοικητή της. Ο Δήμαρχος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η 2α Ιουλίου και ο τρόπος που ξέσπασαν οι εστίες ξύπνησαν μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007  στην Αιγιάλεια. Η αγαστή συνεργασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αμεσότητα με την οποία λειτούργησαν άπαντες, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πυρκαγιά. Ωστόσο παραμένουμε σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Δήμος, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες μεγιστοποιούν την επικινδυνότητα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακολουθώντας όλες τις οδηγίες για την προστασία από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου».

 

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ: Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.