Με σεβασμό και δέος ο εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης στο Αίγιο

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που της απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της: Ελευθερώτρια, Οδηγήτρια, Γιάτρισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παντάνασσα, Κεχαριτωμένη, Μολυβδοσκέπαστη, Τουρλιανή, Αθηνιώτισσα. Εκατοντάδες τα λατρευτικά ονόματα που της δόθηκαν και αναρίθμητα τα προσκυνήματα, όπου προστρέχουν σήμερα χιλιάδες πιστών.

Στο Αίγιο πιστοί, αισθητά λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, παραβρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου όπου με θρησκευτική ευλάβεια προσευχήθηκαν στην Παναγία, ενώ η περιφορά του Επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σε δρόμους της πόλης δημιούργησαν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση. Ιδιαίτερα σε τόσους δύσκολους και περίεργους καιρούς που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα, οι άνθρωποι στρέφονται περισσότερο από ποτέ στη Μητέρα όλων, την Παναγία μας, να ζητήσουν παρηγοριά και στοργή.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 όπου τελέστηκε Προέρτιος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση, Έξοδος Επιταφίου και τοποθέτηση στο Κέντρο του Ιερού Ναού και τα Εγκώµια της Θεοτόκου.

Σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου παραμονή της Μεγάλης Εορτής στις 7.30 μ.μ. τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό  Μέγας ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ Εσπερινός µετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγµατος, χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου µας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Ακολούθως στις 9.15΄ πραγματοποιήθηκε  η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ της Ιεράς Εικόνος διά των οδών  Μελετοπούλων, Βασ. Κων/νου, Παναγιωτοπούλων & Μητροπόλεως με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου, ενώ  από τις 11 μ.μ. έως τις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.

Αίσθηση προκάλεσε η πλήρης απουσία της δημοτικής αρχής όσο και στελεχών της αντιπολίτευσης, από την ιερά λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας. Το “παρών” έδωσε μόνο το μέλος της δημοτικής κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, ενώ παραβρέθηκε και ο Λιμενάρχης Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αύριο, 15 Αυγούστου στις  7 το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου θα τελεστεί  ΟΡΘΡΟΣ και εν συνεχεία Πολυιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία µετά Θείου Κηρύγµατος εις την οποία θα προστεί και θα µιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιµανδρίτης π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗΣ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς µας.

Στις 7.00΄ µ.µ. θα ψαλεί Μέγας Εσπερινός και ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ εις την Υπεραγία Θεοτόκο, υπέρ Υγείας των κατοίκων της πόλεώς µας και των περιχώρων.

Τους χορούς των ιεροψαλτών θα διευθύνουν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΕΝΟΣ και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σαουθάµπτον (Ηνωµένο Βασίλειο) κ.  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟ∆ΡΟΜΑΚΗΣ.

Η καλή μας Παναγιά μας, ας μας έχει υπό τη σκέπη της και ας προστατεύει όλο τον κόσμο! Χρόνια σας πολλά!

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ