Με γοργούς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αιγιαλείας

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις Δημάρχου και αντιπροέδρου ΔΕΥΑ Αιγιαλείας στο 2ο Impact 2023 «Υποδομές και ενίσχυσης της οικονομίας» στην Πάτρα

Με γοργούς ρυθμούς επεκτείνεται ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» σε Περιφέρεια και Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τους ομιλητές της 6ης συνεδρίας «Έξυπνες Πόλεις» στο πλαίσιο του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το διήμερο Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Ιουλίου το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ Ελλάδας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εκπροσωπώντας τον Προέδρο τηςΚεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του προγράμματος «Έξυπνη πόλη». Στην εισήγησή του ο δήμαρχος σημείωσε: «Εντοπίζουμε τα δεδομένα και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις» προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του προγράμματος αφορά σε συστήματα κυκλοφορίας, μεταφορών και ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση δεδομένων που αφορούν σε δομές εκπαίδευσης, δημόσιας υγείας, παιδικών χαρών αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης φυσικών πόρων ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η ωφέλιμη χρήση ενέργειας. Κάποια πολύ σημαντικά παραδείγματα αποτελούν οι έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, οι ψηφιακοί υδρομετρητές αλλά και ο ηλεκτροφωτισμός.     

Όπως τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, οι σχετικές χρηματοδοτήσεις ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ στους 30 μεγαλύτερους δήμους της χώρας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα 230 εκατ. ευρώ διατίθενται στους υπόλοιπους Δήμους μέσω ΕΣΠΑ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ είναι αποτελούν οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στον δήμο Αιγιαλείας έχουνεξασφαλιστεί κάτι λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ για δράσεις του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις» όπως η «ελεγχόμενη στάθμευση», «έξυπνες στάσεις», «διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμεΑ», «σύστημα ελέγχου Γραφείου Κίνησης οχημάτων και εργαζομένων του δήμου», «οδηγός πόλης», «διαχείριση Κοιμητηριών και Παιδικών Σταθμών», κλπ.