Μαριλίνα Αναστοπούλου: “Οικοδομώντας την αυτοεκτίμησή σας”

Η αυτοεκτίμηση είναι ισχυρή ανθρώπινη ανάγκη, που συνεισφέρει ουσιωδώς στην ανθρώπινη διεργασία. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη. Σχεδόν όλες οι αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις προβάλλουν μόνο ως το αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτιμήσης. Μια φτωχή εικόνα του εαυτού μας είναι ο μεγεθυντικός φακός που μπορεί να μετατρέψει ένα ασήμαντο λάθος ή μια ατέλεια σ’ένα τεράστιο σύμβολο προσωπικής ήττας…
Ένα σημαντικό βήμα με στόχο την επανεκτίμηση της αρνητικής εικόνας είναι να ρίξετε μια ματιά σ’αυτά που λέτε για τον εαυτό σας όταν ισχυρίζεστε πως δεν αξίζετε. Οι αποδείξεις που παρουσιάζετε, υπερασπιζόμενοι την αναξιότητά σας , συνήθως, αν όχι πάντα, δεν κρύβουν μέσα τους λογική..
Μια αίσθηση αναξιότητας δημιουργείται από τον εσωτερικό σας αυτοεπικριτικό διάλογο. Μάθετε να αντιμιλάτε στον εσωτερικό σας κριτή ώστε να αναπτύξετε ένα πιο ρεαλιστικό σύστημα αυτοαξιολόγησης. Δεν προσπαθείτε να φτιάξετε την διάθεσης σας λέγοντας πράγματα που δεν πιστεύετε πως είναι αντικειμενικά αλλα προσπαθείτε να ανακαλύψετε την δική σας αλήθεια.. Όταν νιώθετε άσχημα, ίσως σας βοηθήσει ν’αναρωτηθείτε τι εννοείται πραγματικά όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε την πραγματική σας ταυτότητα με μια αρνητική ετικέτα , όπως «ανόητος» , «ψεύτης», «κατώτερος».
Μόλις αρχίσετε να απορρίπτετε αυτές τις αρνητικές ετικέτες, θα ανακαλύψετε πως είναι αυθαίρετες και δεν έχουν νόημα. Όταν η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή ,συντριβόμαστε μπροστά σε αντιξοότητες, τις οποίες μια υγιέστερη αίσθηση του εαυτού θα μπορούσε να έχει εξαφανίσει.. Η αυτογνωσία αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα προστασίας σας ενάντια στα αισθήματα ανεπάρκειας και στα εμπόδια που θα συναντήσετε στην ζωή σας..!
Η Μαριλίνα Αναστοπούλου είναι Αιγιώτισσα, Απόφοιτος  Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.