Λειτουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Αίγιο – Υπεγράφη σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας

Μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας, Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Υλοποιείται ένα όραμα ετών για το Αίγιο και την Αιγιάλεια!»

Μεγάλη η σημερινή ημέρα για την Αιγιάλεια, καθώς το πρωί υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας, Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων στο πεδίο της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού, «σφραγίζοντας» έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πολύμηνη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των Πρυτάνεων των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του δημάρχου.

Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία σε πρώτο στάδιο θα έχει ως κύριους άξονες την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων επιστημονικής εκπαίδευσης, με αρχή τη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024 Μεταπτυχιακού Προγράμματος (Master) με τίτλο «Food and Hotel Management» και με έδρα το Αίγιο, όπως είχε εξάλλου ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι σε συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, εκτός από τη λειτουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

  • την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ.)
  • την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών
  • την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ.
  • την αξιοποίηση του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ.
  • τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών
  • τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων
  • τη μεταφορά της τεχνογνωσίας
  • την ανταλλαγή προσωπικού
  • την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων

«Υλοποιούμε σήμερα μια πρόταση που εκπορεύεται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας και που αφορά στη δημιουργία ενός εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος σε θέματα Food and Hotel Management με πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αιγιάλεια και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξουν και άλλα ανάλογα βήματα μέσα από αυτή τη συνεργασία» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, στο γραφείο του οποίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου.

Ιδιαίτερα περιχαρής αλλά και συγκινημένος από αυτή την εξέλιξη ήταν και ο δήμαρχος Αιγιαλείας, που αρχικά αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και του δήμου, η οποία έγινε μέσα σε πολύ καλό και γόνιμο κλίμα. «Οφείλω να κάνω λόγο για την αξιοπιστία που υπήρξε στις συναντήσεις μου με τον Πρύτανη κ. Μπούρα, με τον οποίο οι συνεργάτες και εγώ συνεργαστήκαμε άψογα, όχι με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά την ουσία. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, το οποίο θα έχει πολύ μεγάλη ωφελιμότητα για όλους, δηλ. για τα δύο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και τον δήμο Αιγιαλείας. Είναι δε ιδιαίτερη η χαρά μου, διότι ως δήμος Αιγιαλείας αλλά και προσωπικά, ως δήμαρχος, πραγματοποιείται ένα όραμα, ένα σχέδιο, ένα όνειρο ετών, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που έχουμε σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο πάνω στον κλάδο του Τουρισμού, που αποτελούν βασικούς «αιμοδότες» για Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος.

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φίλιππος Πουγιούτας σημείωσε πως δύο από τα καλύτερα διεθνώς Πανεπιστήμια ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά με έναν δήμο, σε μια κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση του (λεγόμενου) «τετραγώνου της γνώσης», το οποίο συνθέτουν η διδασκαλία, η μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία, με στόχο την προσφορά στον Τουρισμό, που αποτελούν πυλώνες οικονομικής ευμάρειας για τις δύο χώρες.

«Μέσω της εξωστρέφειας που μας διακατέχει οργανώνουμε και υλοποιούμε κοινές δράσεις και κοινά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών. Ένα από αυτά αναμένεται να υλοποιήσουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Αίγιο με στόχο να παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, η οποία θα έχει διάρκεια. Αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κοινές δράσεις μεταξύ των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του δήμου Αιγιαλείας, ικανές να προσφέρουν στο μέλλον υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στη σημερινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Ραφαηλίδης και κ. Ιωάννης Κουτσονίκος, καθώς και διευθυντικά στελέχη της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.