Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας: “Όχι στον προϋπολογισμό αφαίμαξης για τους δημότες και κέρδη για τους εργολάβους”

Με ευθύνη  όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων,  που στήριξαν και εφάρμοσαν  κατευθύνσεις  της Ε.Ε., διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες ένα θεσμικό πλαίσιο για τους Δήμους που τους καθιστούσε  το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.

Οι Δήμοι εξυπηρετούν πλέον  τις ανάγκες  των μεγάλων επιχειρήσεων σε υποδομές, παραδίδουν  δημοτικές υπηρεσίες  σε ιδιώτες εργολάβους.  Ουσιαστικά πρόκειται για κρίκο του αστικού κράτους με αντιλαϊκό  ρόλο.

Η αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς στους Δήμους, συνοδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια  με  το επιχείρημα ότι θα βοηθήσει να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα μιας και είναι πιο «κοντά» στο πολίτη.   Στη πράξη αποδείχθηκε ότι είναι δρόμος για την εμπορευματοποίηση Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς προκειμένου τις υπηρεσίες αυτές να τις πληρώνει ο λαός, ενώ έπρεπε να τις απολαμβάνει δωρεάν.

Η δε χρηματοδότηση προς τους Δήμους από το κράτος ενώ ήταν στο 70% των εξόδων τους και 30% εισπράξεις από  δημοτικά τέλη, σήμερα είναι αντίστροφα.

Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια οι Δήμοι έχουν  περιορισμένες δυνατότητες  επίλυσης λαϊκών προβλημάτων.

Στην Αιγιάλεια η Δημοτική Αρχή αλλά  και  οι τρεις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για τα μάτια του κόσμου , στη πράξη συμφωνούν και  στηρίζουν αυτές  τις  κυβερνητικές κατευθύνσεις, της αφαίμαξης των δημοτών και ενίσχυσης των εργολάβων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και η «εναλλακτική» των τριών της αντιπολίτευσης,  για  τον προϋπολογισμό του 2021,  έχουν διαμορφωθεί στη βάση του λογιστικού  ισοσκελισμού εσόδων –εξόδων.

Δηλαδή των εσόδων, από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες,  και των εξόδων, αυτά  που εισπράττουν οι κάθε είδους εργολάβοι. (μεταφοράς  απορριμμάτων, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.).

Η εναλλακτική πρόταση που υπερψήφισαν τελικά οι τρεις παρατάξεις με την αλλαγή ενός κωδικού, με κονδύλι 300.000 ευρώ,  δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Είναι ένας ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Αντί να διεκδικήσουν  δυναμικά  κρατική χρηματοδότηση, για τη  μεταφορά των απορριμμάτων, που επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό  με πάνω από 1.500.000 ευρώ/έτος, θέλουν να φορτώσουν  το κόστος στις πλάτες του λαού της Αιγιάλειας που έχει πληγεί από την πανδημία και την οικονομική  κρίση.

Νοιάζονται  περισσότερο για τα συμφέροντα των εργολάβων και λιγότερο για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στο εισόδημα, στην υγεία, στη παιδεία ,στο πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Η πανδημία  απέδειξε, εκτός των άλλων, ότι χρήματα υπάρχουν αλλά διοχετεύονται στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   καταψήφισε  την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την  πρόταση  των τριών άλλων  δημοτικών παρατάξεων για το Προϋπολογισμό 2021, γιατί :

  • Στηρίζεται στο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων μέσα από αυξημένα ανταποδοτικά τέλη και στην ενίσχυση των εργολάβων.

-Δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες (υποδομές σε παιδεία, υγεία, παιδικές     χαρές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λ.π έργα).

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  δεν δέχεται τον εκβιασμό ότι χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργολάβοι και θα μείνει ο Δήμος χωρίς υπηρεσίες (καθαριότητας κ.λ.π.).Έχουν όλοι τους ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο.

     Δεν πρόκειται να συμμετέχει στη σημερινή Διαπαραταξιακή Σύσκεψη και στην προσπάθεια τους να ξεγελάσουν τους δημότες άλλη μια φορά. Είτε τελικά συμφωνήσουν είτε διαφωνήσουν ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει αντιλαϊκός.  

Καλεί σε επαγρύπνηση για να μη περάσει αυτός ο Προϋπολογισμός.  Απευθύνεται  στους δημότες της Αιγιάλειας, στους εργαζόμενους στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση, να διεκδικήσουν  μαζικά και οργανωμένα :

-Τα  αναγκαία κρατικά κονδύλια για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.

-Ενιαίο κρατικό Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, περιφερικά και πανελλαδικά, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα  των απορριμμάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων.

-Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

-Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

Μόνο με την οργάνωση μας και τη δυναμική του  λαϊκού κινήματος ,θα  αποτελέσουμε κρίσιμο παράγοντα για να μη πληρώσουμε  και αυτή τη κρίση. Να έχουμε θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας .

ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ