Κρόκος Κοζάνης: πολύτιμος για την υγεία μας.

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς η ελληνική ζαφορά (saffron) είναι ένα πολύτιμο φυτό, οι ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με αναφορές ακόμα και στον Όμηρο.

Γραπτές αναφορές από την εποχή του Ιπποκράτη, δηλώνουν πως η ζαφορά υπήρξε θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες και εφαρμοζόταν στον βήχα, τα κρυολογήματα, τους πόνους του στομάχου, την αιμορραγία της μήτρας, την οστρακιά, ακόμα και στα προβλήματα της καρδιάς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν το «χρυσάφι της ελληνικής γης», το οποίο και έχει την ιδιαιτερότητα να μην αναπαράγεται όπως τα υπόλοιπα είδη, αλλά μέσω της διάσπασης των βολβών του (καθώς δεν έχει σπόρους). Με δυο λόγια, ο βολβός παράγει καινούριο βολβό, από τον οποίο προκύπτουν και τα νέα φυτά.

Τα συστατικά του Κρόκου Κοζάνης και οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας

Οι ιδιότητες αυτού του μοναδικού φυτού είναι πολλές και σημαντικές καθώς ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί στη φαρμακολογία για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων. Μάλιστα, πρόσφατα ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αναφέρουν πως ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγχολυτικά, για την ενίσχυση των μηχανισμών της μνήμης, για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων (π.χ νόσος του Alzheimer) αλλά και σοβαρών ψυχιατρικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη ενώ είναι πλούσιος και σε βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Η κατανάλωσή του έχει αποδειχτεί πως:

  • Ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι
  • Ενισχύει τους μηχανισμούς της μνήμη.
  • Διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, = τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικού
  • Βοηθάει και στην υγεία του δέρματος και βελτιώνει την ακμή με εξωτερική χρήση του.
  • Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.
  • Επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, στη ναυτία, στις πεπτικές διαταραχές, στις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα

Πώς να τον καταναλώσετε

Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζεστό ρόφημα ή απλά ως μπαχαρικό στο φαγητό σας, στο οποίο δίνει πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και ιδιαίτερο, κίτρινο χρώμα. Προσοχή στην ποσότητα γιατί μπορεί να δώσει πικρή γεύση σε μεγάλη ποσότητα. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό.

Προσοχή!

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η  κατανάλωση κρόκου σε ποσότητα άνω των 5 γραμμαρίων την ημέρα, είναι τοξική για τον οργανισμό. Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική νόσο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όπως και οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να υπάρχει ιατρική καθοδήγηση.