Κοινό κρυολόγημα έναντι γρίπης, πόσα γνωρίζουμε;

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να έχουν παρόμοια αρχικά συμπτώματα, αλλά πρόκειται για διαφορετικές λοιμώξεις και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πολύ χειρότερα από τα συνηθισμένα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις ακόμη και θάνατο. Υπάρχουν ορισμένες διαθέσιμες θεραπείες αντιιικής γρίπης που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε το χρόνο που είστε άρρωστοι, αλλά λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται εντός των πρώτων 48 ωρών από την ασθένεια. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις διαθέσιμες για να διαπιστώσετε αν έχετε τη γρίπη, ώστε ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Κρυολόγημα και γρίπη- Συμπτώματα

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε κοινό κρυολόγημα ή γρίπη είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρά. Η γρίπη σας χτυπά γρήγορα και σκληρά και επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι πόνοι στο σώμα, η ακραία κόπωση και ο ξηρός βήχας είναι πιο έντονα με τη γρίπη. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται σε 2 έως 5 ημέρες, αλλά μπορεί να αισθανθείτε καταβεβλημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Τα συνήθη συμπτώματα κατά του κρυολογήματος είναι πιο ήσσονα και συχνά αρχίζουν με πονόλαιμο και περιλαμβάνουν καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Τα περισσότερα συμπτώματα τείνουν να είναι πάνω από το λαιμό. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σταδιακά και συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης;

Ο πυρετός είναι λιγότερο πιθανό να συνοδεύσει ένα κοινό κρυολόγημα. Εάν υπάρχει πυρετός, είναι συνήθως ήπιος. Τα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πυρετό ως κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Από την άλλη πλευρά, με τη γρίπη, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν πυρετό 100-102 βαθμών ή υψηλότερο, ειδικά στα παιδιά. Ωστόσο, δεν θα αναπτύξουν όλοι πυρετό ως σύμπτωμα γρίπης.

Η παρατεταμένη κόπωση ένα σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης;

Όταν έχετε κρυολόγημα, μπορεί να αισθάνεστε κούραση και πόνους, αλλά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και θα επιλυθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Πόσο διαρκεί η κόπωση της γρίπης;

Με τη γρίπη, τα συμπτώματα όπως πόνος στο σώμα, κόπωση και αδυναμία είναι πιο σοβαρά και μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα ή δύο. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να έχουν συμπτώματα κόπωσης τα οποία να παραμένουν ακόμα περισσότερο.

Μια κεφαλαλγία ένα σύμπτωμα κρυώματος ή γρίπης;

Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι σύμπτωμα τόσο του κρυολογήματος όσο και της γρίπης. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται μόνο περιστασιακά ως συμπτώματα του κρυολογήματος, ενώ αποτελούν κοινό σύμπτωμα της γρίπης. Και όπως τα περισσότερα συμπτώματα, οι πονοκέφαλοι που συνοδεύουν τη γρίπη τείνουν να είναι πιο σοβαροί.

Ένας βήχας είναι σύμπτωμα κρυώματος ή γρίπης;

Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι τύποι λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και αμφότερα προκαλούν βήχα. Με το κοινό κρυολόγημα, το σύμπτωμα βήχα μπορεί να είναι παραγωγικό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια να ξηρός και μη παραγωγικός. Ο βήχας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της γρίπης. Ο βήχας με τη γρίπη τείνει να είναι ξηρός και μπορεί να είναι σοβαρός. Μια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, η οποία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πολύ άρρωστους, μέχρι του σημείου να απαιτηθεί νοσηλεία. Εάν ο βήχας δεν υποχωρεί , βήχετε με κίτρινη-πράσινη ή αιματηρή βλέννα (φλέγμα), αναπτύσσετε πυρετό πάνω από 38.8 με ρίγη, έχετε δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το γιατρό σας. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, τα άτομα με διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Οι ωτίτιδες και οι πόνοι στα αυτιά είναι συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή γρίπης;

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί τόσο στο κρυολόγημα όσο και στη γρίπη είναι οι πόνοι τα αυτιά. Και οι δύο ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του τυμπάνου και της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει το λαιμό και το μέσο αυτί. Ο πόνος μπορεί να είναι υπόκωφος, οξύς ή σαν κάψιμο, αλλά αν έχει σχέση με το κρύωμα ή τη γρίπη, θα υποχωρήσει μόνος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια δευτερογενής μόλυνση θα εμφανιστεί στο αυτί. Μπορεί να αισθάνεστε παρόμοια με τον πόνο όταν είχατε το κρύωμα ή τη γρίπη, αλλά συχνά ο πόνος αυτός εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πολύ πιο έντονος και οξύς. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν o πόνος στο αυτί επιμένει και μετά την ασθένειά σας για να λάβετε θεραπεία για λοίμωξη του αυτιού.

Είναι ο πονόλαιμος ένα σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης;

Ένα από τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Αυτό συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια βουλωμένη μύτη ή μια μύτη που τρέχει. Μπορεί να έχετε πονόλαιμο εάν έχετε γρίπη, αλλά θα έχετε και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται ταυτόχρονα και επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων πυρετού, πόνου στο σώμα και κόπωσης.

Μια μύτη βουλωμένη είναι σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης;

Μια μύτη βουλωμένη ή μια μύτη που τρέχει είναι συνήθως ένα σύμπτωμα του κρυολογήματος. Αν έχετε μια μύτη βουλωμένη ή μια μύτη που τρέχει και δεν αισθάνεστε συμπτώματα βαριά, πιθανόν να έχετε κρυολογήσει. Περιστασιακά, οι άνθρωποι με τη γρίπη θα έχουν ρινική συμφόρηση επίσης, αλλά θα συνοδεύονται και από συμπτώματα γρίπης από πυρετό, πόνους στο σώμα και κόπωση. Οι λοιμώξεις των ρινικών κόλπων είναι μια επιπλοκή τόσο του κρυολογήματος όσο και της γρίπης. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης περιλαμβάνουν ένα αίσθημα πόνου, πίεσης ή πληρότητας στο πρόσωπο, γύρω από τα ζυγωματικά σας, τη γέφυρα της μύτης σας, πίσω από τα μάτια σας και στο μέτωπό σας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε λοίμωξη στους ρινικούς κόλπους,ώστε να πάρετε θεραπεία.

Εξέταση επιχρίσματος για τον ιό της γρίπης

Ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε εάν έχετε γρίπη είναι μέσω μιας εξέτασης που γίνεται στο ιατρείο εντός των πρώτων δύο ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι εξετάσεις διάγνωσης γρίπης μπορεί να δώσουν αποτελέσματα σε περίπου 30 λεπτά. Εάν έχετε γρίπη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της διάρκειας της ασθένειάς σας. Πρέπει να πάρω αντιβιοτικά για το κρυολόγημα ή τη γρίπη; Καθώς το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα για να τα θεραπεύσουν. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη. Εάν ο γιατρός σας σας διαγνώσει με γρίπη και αποφασίσει ότι το φάρμακο κατά του ιού θα σας βοηθήσει, θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας. Η έναρξή τους αργότερα μπορεί να εξακολουθεί να είναι χρήσιμη, ειδικά σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Πάρτε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μην αρρωστήσετε την περίοδο της γρίπης, πλύνετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή της εξάπλωσης του κρυολογήματος και της γρίπης. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με κανονικό σαπούνι και νερό και τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε σαπούνι, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Εφαρμόστε τουλάχιστον μια ποσότητα απολυμαντικού μεγέθους κέρματος και τρίψτε στα χέρια μέχρι να στεγνώσει – μην σκουπίζετε. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας εάν τα χέρια σας δεν πλυθούν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του κρυολογήματος και της γρίπης, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια, ειδικά όταν βήχετε, φτερνίζετε ή φυσάτε τη μύτη σας. Μην φτερνίζεστε, ούτε να βήχετε στα χέρια σας. Πάρτε ένα χαρτομάντηλο, ή φτερνιστείτε και βήξτε στο πάνω μέρος του μανικιού σας ή στον αγκώνα σας, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας.

Κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης

Κάνετε το εμβόλιο της γρίπης. Είναι κατασκευασμένο από ακίνδυνες εκδόσεις του ιού της γρίπης, και βοηθά το σώμα σας να αναγνωρίσει και να πολεμήσει όταν είστε εκτεθειμένοι στον πραγματικό ιό. Παρά το ό,τι μπορεί να ακούσετε, το εμβόλιο της γρίπης δεν σου προκαλεί τη γρίπη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, έγκυες γυναίκες, ενήλικες άνω των 50 ετών και άτομα με μακροχρόνια (χρόνια) ασθένεια ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα να κάνουν το εμβόλιο. Υγιή παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω και υγιείς ενήλικες κάτω των 50 ετών που δεν είναι έγκυες μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο σε μορφή ρινικού εκνεφώματος. Πηγή:www.rxlist.com

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος: