Καταχειροκροτήθηκε το θεατρικό δρώμενο «Τα πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας, το βράδυ της 25ης Μαρτίου η Θεατρική Σκηνή του Συλλόγου μετέφερε τους θεατές στην προεπαναστατική περίοδο του Γένους αλλά και τις ιστορικές μάχες της περιοχής όπως αυτές έχουν καταγραφεί από έγκριτους ιστορικούς που έχουν μελετήσει την ιστορία του τόπου μας.

Το θεατρικό δρώμενο που καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό βασίστηκε στην ιδέα της ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων της περιοχής, μεταφέροντάς μας στα 1818 με τη μύηση τοπικών οπλαρχηγών στη Φιλική Εταιρία από τον Νικηφόρο Παμπούκη, την προετοιμασία του αγώνα με πρωταγωνιστές τον Νικόλαο Σολιώτη και τη Βασιλική Σολιώτη, τη Μάχη της Ακράτας στα 1823 και το ρόλο των ηρωίδων στη Μάχη του Καστρακίου το 1826.

Την επετειακή παράσταση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η αντιδήμαρχος Ακράτας –Αιγείρας Μαρία Σταυροπούλου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραϊσκος, ο Αχαιός βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ΄.κ΄.Γ.Γιοβάς, Π.Γιαννούλης, Αθ.Χρυσανθόπουλος και πλήθος φίλων του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του συλλόγου κα Μαρία Καρρά καλωσορίζοντας τους θεατές αναφέρθηκε στην προσπάθεια και την εργατικότητα των ανθρώπων της «Αναγέννησις» αλλά και την υποστήριξη από φορείς του δήμου και φίλους του Συλλόγου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιαλείας συνεχάρη τους συντελεστές της παράστασης τονίζοντας ότι: «σήμερα το ιστορικό παρελθόν έγινε ένα δημιουργικό παρόν χάρη στους ανθρώπους της Αναγέννησης Ακράτας», επεσήμανε πως η εορτή της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε όλα να τα αντιμετωπίσουμε!

Στην αναγκαιότητα της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας στάθηκε άλλωστε και ο βουλευτής Ι.Φωτήλας που συνεχάρη τους ανθρώπους της «Αναγέννησις» για την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό τους.π

Ενώ από την πλευρά της η τοπική αντιδήμαρχος κα Σταυροπούλου αναφέρθηκε στο συγκινησιακό κλίμα που δημιούργησε το εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο του Συλλόγου.

Μετά το πέρας της παράστασης το Δ.Σ. απένειμε αναμνηστική πλακέτα τιμής ένεκεν για την ακούραστη προσπάθειά τους στην κα Αναστασία Ευσταθίου και τον κ΄.Χρήστο Ασημακόπουλο.
Να σημειωθεί ότι εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3 Απριλίου στη Ζαρούχλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προετοιμάζουν οι φορείς της Νωνάκριδας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ:
Νικηφόρος Παμπούκης: Ανδρέας Διαμαντόπουλος
Νικόλαος Σολιώτης: Σπήλιος Ζιδρόπουλος
Βασιλική Σολιώτη: Κατερίνα Σούλη
Σωτήρης Χαραλάμπης: Παναγιώτης Κουμπούρας
Οπλαρχηγός: Σπύρος Πολίτης
Γυναίκες Νωνάκριδος: Νατάσσα Γιαννακοπούλου, Βάσω Καλύβα
Ντελή Αχμέτ: Νίκος Γραβάνης
Ηρωίδες Καστρακίου: Βάνια Ξιφαρά, Μαρία Καρρά.
Σκηνοθεσία –Θεατρική διασκευή: Χρήστος Ασημακόπουλος
Συγγραφή κειμένων –αξιοποίηση ιστορικών πηγών: Αναστασία Ευσταθίου
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Ασημακόπουλος
Φωτισμός –ήχος: Γιάννης Τόλιος
Σχεδιασμός φωτισμού: Ανδρέας Σακελλαρίου –Χρήστος Ασημακόπουλος
Κατασκευή σκηνικών: Ανδρέας Σακελλαρίου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καρρά
Ηχητικό ντοκουμέντο «Ο Όρκος των Φιλικών» εκφώνηση: Πάμπος Σακκάς.
-Για την πολύτιμη βοήθειά τους ευχαριστούμε θερμά:
Την αντιδήμαρχο Ακράτας –Αιγείρας Μαρία Σταυροπούλου, τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Παναγιώτη Ανδριόπουλο, την Κατερίνα Παππά, τον Ανδρεά Ρεκούτη, την Αργυρώ Γεωργικοπούλου και τον Προκόπη Σταυρόπουλο

*Το φωτογραφικό υλικό της παράστασης είναι του κ. Παντελή Δημητρίου.