Καταναλώστε σταφίδα κάνει καλό! – Ενδιαφέρουσα η εσπερίδα που διοργάνωσε η Π.Ε.Σ.

Η Π.Ε.Σ. ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣE ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ  ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ SUPER FOOD

 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εσπερίδα, πραγµατοποιήθηκε πριν λίγες μέρες (Σάββατο 24/9), στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου µετά από πρωτοβουλία της Παναιγιαλείου ΄Ενωσης Συνεταιρισµών σε συνεργασία µε επιστηµονικούς φορείς, για τις ευεργετικές ιδιότητες της Μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης Κορινθιακής σταφίδας μπορεί να μας προφυλάξει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον, έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση , πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι τροφή πλουσιότατη σε κάλιο

Η διάχυση των αποτελεσµάτων της έρευνας που εντάσσεται στο έργο “Ερευνώ ∆ηµιουργώ, Καινοτοµώ Τ1Ε∆Κ-04290” µε τίτλο «Συµπληρωµατική νευροπροστατευτική δράση της Κορινθιακής σταφίδας ως φυσικό συµπλήρωµα διατροφής. Ολοκληρωµένο καινοτόµο πλαίσιο ανάδειξης των µηχανισµών δράσης της µε τη χρήση νευροεκφυλιστικών ζωικών µοντέλων» είναι το αποτέλεσµα της συνεργασίας του Πανεπιστηµίου Πατρών, του  Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστηµών “∆ηµόκριτος” και του Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου και στη χρηµατοδότηση βοήθησε και το Υπουργείο Ανάπτυξης.Χαιρετισµούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και η κ. Λέλα Πουλακάκη, Προϊσταµένη ΕΥ∆Ε ΕΤΑΚ.

Το Προεδρείο πλαισίωσαν ο κ. Βάιος Καραθάνος, Χηµικός Μηχανικός ΕΜΠ, δρ. Επιστήµης Τροφίµων, Επιστηµονικός υπεύθυνος του έργου και ο κ. Μιχάλης Καρβέλας, Χηµικός  ΜSc, ΜΒΑ Συντονιστής Έργου, οι οποίοι έκαναν µια σύντοµη επισκόπηση των αποτελεσµάτων, αναλύοντας τις τεράστιες διατροφικές αξίες της σταφίδας, ως προϊόν super food.

Κατόπιν η κ. Κατερίνα ∆ερµών, Καθηγήτρια και η ∆ρ. κ. Ελένη Φαναριώτη, του τµήµατος Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών, αναφέρθηκαν στους νευροπροστατευτικούς µηχανισµούς, µε τη συµπληρωµατική διατροφή της Κορινθιακής σταφίδας στην παθογένεση της νόσου Πάρκισον. 

Από την πλευρά της, η κ. Αγγελική Χρόνη, ∆ιευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτου Βιοεπιστηµών και Εφαρµογών του “∆ηµοκρίτειου” Πανεπιστηµίου, µίλησε για την επίδραση της σταφίδας σε πορείες παθογένεσης που σχετίζονται µε τη νόσο Αλτζάιµερ, ενώ η χηµικός κ. Αντωνία Χίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και η  κ. Παρασκευή Βασιλακοπούλου, επίσης χηµικός  του τµήµατος επιστήµης ∆ιατολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου, αναφέρθηκαν στη χηµική ανάλυση της Κορινθιακής σταφίδας και στην ανάπτυξη µεθοδολογίας προσδιορίζοντας τα βιοδραστικά µικροσυστατικά του προϊόντος. 

Για την επιστηµονική έρευνα ως εργαλείο ανάπτυξης µιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης µίλησε ο κ. Ιωάννης Ρωµανός, Νοµικός σύµβουλος της Π.Ε.Σ., ενώ το µέλλον των συνεταιρισιτκών οργανώσεων στην Ελλάδα ανέπτυξε ο κ. ∆ηµοσθένης Κασσαβέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνεταιριστικού ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή Πανεπιστηµίου Θράκης.

 

Θαυµατουργά” τα 36 γραµµάρια σταφίδας 

Από τους επιστήµονες, τoνίστηκε ότι ποσότητα 36 γραµµαρίων, δύο κουταλιές της σούπας, έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγµονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι η τροφή πλουσιότατη σε κάλιο, ενώ συµβάλλει  στη µείωση της αθηρωµατικής πλάκας και στη µείωση της πίεσης, συνεπώς έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση. 

Επίσης χορηγήθηκε υπό ιατρική επίβλεψη σε ασθενείς, µε σακχαρώδη διαβήτη και αποδείχθηκε οι διαβητικοί µπορούν να τρώνε δύο κουταλιές της σούπας µαύρη σταφίδα, καθότι έχει µεγάλη συγκέντρωση φρουκτόζης που έχει πολύ χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη ενώ είναι πολύ γλυκιά. Οι καινούργιες έρευνες, που έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου, κατέληξαν ότι η κατανάλωση µικρής ποσότητας µαύρης Κορινθιακής σταφίδας µπορεί να µας προφυλάσσει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριµένα από τη νόσο Αλτσχάιµερ και τη νόσο Πάρκινσον και επιπλέον λειτουργεί και προστατευτικά στα αρχικά στάδια των νόσων.  

Η Π.Ε.Σ. µε φροντίδα για τον προϊόν και  τον παραγωγό

Από την πλευρά του ο Εµπορικός ∆ιευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Χρήστος Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στην µεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε οι διατροφικές αξίες της σταφίδας να αναδειχτούν, τονίζοντας ότι “από αυτήν εδώ την εσπερίδα διαφαίνεται µια ακόµα επιστηµονική απόδειξη ότι η σταφίδα δεν είναι µόνο ένα εξαιρετικό φρούτο και µια γλυκαντική πρώτη ύλη, αλλά συµβάλλει τα µέγιστα στη θωράκιση της υγείας µας. 

Εµείς στην Π.Ε.Σ. πιστεύουµε ότι η βιοµηχανία τροφίµων σε συνεργασία µε τους ερευνητικούς φορείς και µε στοχευµένες ενέργειες µπορούν να συµβάλουν δυναµικά στην αγοραστική αξία µε τη δηµιουργία τυποποιηµένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων µεγάλης διατροφικής αξίας. Έτσι ενισχύεται η εξαγωγική δραστηριότητα προώθοντας άµεσα τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές, στηρίζοντας άµεσα τον παραγωγό και το προϊόν, κάτι που µετά από είκοσι χρόνια έρευνας και επενδύσεων έχουµε δικαιωθεί.

Η Π.Ε.Σ. σήµερα είναι η µεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα που εξάγει πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής  µε δραστηριότητα σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσµο.

Το στοίχηµα της επόµενης µέρας είναι η διάχυση των αποτελεσµάτων και µε στοχευµένες δράσεις να ενηµερώσουµε τους καταναλωτές για την µεγάλη σηµασία της σταφίδας στη ζωή µας. ∆υστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν και προκειµένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά εµπορικά συµφέροντα αποµακρύνουν τον παραγωγό από την καλλιέργεια δίνοντας χαµηλή τιµή. Η Π.Ε.Σ. έχει εξαγγείλει τιµή στο 1,25Ε/κιλό για την α΄ποιότητας σταφίδας και κανένας µέχρι σήµερα παραγωγός δεν έχει στηρίξει αυτή την τιµή.

Εµάς στόχος µας µέσω της επιστηµονικής έρευνας είναι να αναδείξουµε το υψηλό διαθρεπτικό προφίλ της σταφίδας που µέσα από τις συνεργασίες εταιριών, φορέων και της Πολιτείας θα πετύχουµε τη διάχυρηση των αποτελεσµάτων για τη µεγάλη αξία της σταφίδας στη ζωή όλων µας”.

 

Aπό την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”