Κατάλληλος τρόπος χρήσης του κλιματιστικού

Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά, λόγω της κλιματικής αλλαγής και το air condition γίνεται σταδιακά συνήθεια, πολλές φορές και απαραίτητη συνθήκη στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά και επηρεάζουμε αρνητικά τόσο την αποτελεσματικότητά του, όσο και την ασφάλεια και υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για παράδειγμα, αν δεν έχουμε κάνει σωστή συντήρηση του συστήματος, ο κλιματισμός μπορεί να μολύνει το χώρο με μικροοργανισμούς, βλαβερούς για την υγεία μας. Επίσης, συχνά αναφέρονται προβλήματα όπως άσθμα και αλλεργίες λόγω της κακής χρήσης του.

Δεν αλλάζουμε ή καθαρίζουμε τα φίλτρα

Χρειάζεται να αλλάζουμε ή έστω να καθαρίζουμε τα φίλτρα του κλιματιστικού το λιγότερο κάθε τρεις μήνες. Αν παραλείψουμε αυτή την εργασία, το βρώμικο φίλτρο προκαλεί κακή ροή του αέρα και επιβάρυνση του ίδιου του μηχανήματος. Επιπλέον, όλη η σκόνη περνά στην ατμόσφαιρα του δωματίου.

Δεν του κάνουμε συντήρηση μία φορά το χρόνο

Το καλύτερο είναι φυσικά να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό επαγγελματία που θα το συντηρήσει σωστά μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, υπάρχουν έγκυρα βίντεο (tutorials) στο διαδίκτυο, ώστε να σας καθοδηγήσουν στα βασικά βήματα συντήρησης.

Δεν έχουμε προγραμματίσει θερμοστάτη

Σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε απλά τη θερμοκρασία του χώρου σας σταθερή και σε ασφαλή επίπεδα, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τον θερμοστάτη, ακόμα κι όταν λείπετε για κάποιες ώρες από το σπίτι. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά αυτή η συνήθεια είναι πιο οικονομική από το να επιστρέφετε σε ένα πολύ ζεστό σπίτι και να προγραμματίζετε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ρυθμίζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία

Οι έρευνες δείχνουν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να προσαρμοστεί σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες αρκετά γρήγορα – μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Το σπίτι σας χρειάζεται να διατηρεί την θερμοκρασία δωματίου και όχι να μετατρέπεται σε χειμωνιάτικο τοπίο. Μπορεί, λοιπόν, στην αρχή να σας δυσκολέψει, αλλά σύντομα το σώμα σας θα συνηθίσει. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο ο λογαριασμός έρχεται χαμηλότερος και τα οφέλη για το περιβάλλον είναι περισσότερα.

Δεν εκμεταλλευόμαστε τους ανεμιστήρες

Πολλές φορές, ειδικά στο χώρο εργασίας, στρεφόμαστε μόνο στο κλιματιστικό για να δροσιστούμε. Όμως, αν έχουμε ήδη δροσίσει λίγο τον χώρο, οι ανεμιστήρες οροφής θα βοηθήσουν στην καλή κυκλοφορία του δροσερού αέρα. Έτσι δεν επιβαρύνουμε πολύ παραπάνω το κλιματιστικό.

Δροσίζουμε άδεια δωμάτια

Αν ανοίγετε τα κλιματιστικά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ανεβάζετε το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος. Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό μόνο στα κυρίως δωμάτια στα οποία κυκλοφορείτε. Επίσης, κλείστε τις πόρτες ώστε να παγιδεύετε μέσα τη δροσιά και έτσι το κλιματιστικό να λειτουργεί λιγότερο.

Δεν έχουμε κουρτίνες και σκιά

Το ανοιχτό κλιματιστικό και οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ κακός συνδυασμός. Ο σκοπός είναι να εμποδίσετε τη ζέστη με κάθε τρόπο και όχι να αυξήσετε τη λειτουργία του κλιματιστικού. Δημιουργήστε σκιά, κλείστε τις κουρτίνες και προστατέψτε το χώρο από κάθε είδος θερμότητα.