Καρκίνος στο συκώτι

Ο συγκεκριμένος καρκίνος προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας λόγω κληρονομικότητας, ηπατίτιδας , υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κ.ά. Είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά τις γυναίκες και σε κάποιες χώρες μάλιστα η συχνότητα στους πρώτους είναι διπλάσια απ’ ό,τι στις δεύτερες.

Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης. Όταν ο καρκίνος προχωρήσει και αυξηθεί σε μέγεθος, τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την απώλεια της όρεξης, τη ναυτία , τον εμετό, τον ίκετρο (κιτρίνισμα του δέρματος και της λευκής περιοχής των ματιών) και τον πόνο ή το πρήξιμο στην κοιλιά.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την πρόγνωση και το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο συκώτι είναι πρωτίστως το μέγεθος του όγκου, η παρουσία ή απουσία καρκινικών κυττάρων πέραν του αρχικού όγκου (μεταστάσεις) και η γενική υγεία του ασθενούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, ανεξαρτήτως του σταδίου του καρκίνου στο συκώτι, είναι αρκετά χαμηλό, περίπου 15%, λόγω της συχνής συνύπαρξης και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η κίρρωση .

Μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται στις πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος περιορίζεται στο συκώτι το ποσοστό φτάνει το 28%, ενώ αν υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή ιστούς βρίσκεται στο 7% ή και χαμηλότερα.

Πηγή: onmed.gr