Καλογερόπουλος: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός, το διαχρονικό θαύμα, υπήρξε ανέκαθεν ο Φάρος της Ελευθερίας»

Με αποκορύφωμα τη μαθητική παρέλαση στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στην παραλία Αιγίου, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί του Δήμου Αιγιαλείας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρωί ανήμερα της επετείου, τελέστηκαν Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιωακείμ Βενιανάκη.

Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε με δέος στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, όπου οι Έλληνες πατριώτες έδωσαν το αίμα τους και με τις θυσίες τους φώτισαν την Οικουμένη με υψηλές αξίες και ιδανικά. Δεν έμεινε όμως μόνο στις χρυσές σελίδες της ιστορίας, παρά υπενθύμισε και σκοτεινές πτυχές όπως η φυλάκιση του στρατηγού Κολοκοτρώνη, η δολοφονία του Ανδρούτσου, τον Νικηταρά που κατάντησε φτωχός ζητιάνος. Ελαττώματα της ελληνικής φυλής με κυρίαρχη τη διχόνοια, που όποτε κυριάρχησε έφερε δεινά.

«Όμως, η πατρίδα μας υπήρξε τότε ο φάρος της ελευθερίας και για άλλα έθνη, που προχώρησαν σε ανάλογους αγώνες απελευθέρωσης μετά την ελληνική επανάσταση. Ακόμα και σε δύσκολες εποχές, ο ελληνικός πολιτισμός, αυτό το διαχρονικό θαύμα, άνοιγε δρόμους. Στην ομιλία του στην Πνύκα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε κάτι σπουδαίο: Η επανάσταση δεν είχε αρχηγό άνθρωπο αλλά τον Χριστό και γι’αυτό και πέτυχε. Ας αναλογιστούμε όλοι μας αυτά τα λόγια και ας είμαστε υπερήφανοι που ο τόπος μας σηματοδότησε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης με σπουδαία γεγονότα. Πάντοτε ας δίνουμε καλά παραδείγματα» κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Καλογερόπουλος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον στον Δημοτικό Κήπο των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου και η παρέλαση στην παραλία, την οποία παρακολούθησαν με καμάρι εκατοντάδες δημότες και επισκέπτες.