Καινοτόμα μελέτη για βακτήρια – «ασπίδα» κατά της γρίπης

Μια νέα μελέτη μας φέρνει πιο κοντά σε ένα αντι-γριππώδες προβιοτικό χάπι. Με τις  λεπτές αλλοιώσεις των βακτηρίων στη μύτη και το λαιμό μας, ίσως είμαστε σε θέση να νικήσουμε τη γρίπη. Το μικροβιακό σύστημα του αναπνευστικού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να νικήσουν τον ιό της γρίπης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν κάποιος αναφέρει το μικροβιοκτόνο εννοεί τα βακτήρια στο έντερο. Ωστόσο, τα βακτηρίδια καλύπτουν κάθε ίντσα από εμάς, τόσο μέσα όσο και έξω, και ο όρος «μικροβιοκτόνο» αναφέρεται σε όλους τους μικροβιακούς επιβάτες μας. Τα βακτηρίδια του αναπνευστικού μας συστήματος λαμβάνουν αυτή τη στιγμή αυξημένη προσοχή. Μερικά από αυτά, πιστεύουν οι επιστήμονες, μπορεί να μας προστατεύσουν από την ασθένεια.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor διερευνά τις δυνατότητες χειρισμού αυτών των βακτηριακών πληθυσμών για τη μείωση του κινδύνου της ασθένειας. «Μου αρέσει η ιδέα να δουλεύω με τα μικρόβια μας, σε αντίθεση με το να τα βλέπουμε ως εχθρό που πρέπει να εξαλειφθεί», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Betsy Foxman. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Foxman ενδιαφέρεται να κατανοήσει το ρόλο που παίζουν τα μικρόβια στην ευαισθησία μας στη γρίπη .

Αντιμετώπιση της γρίπης

Η εύρεση νέων τρόπων για τη μείωση του κινδύνου γρίπης είναι σημαντική. Για πολλούς από εμάς, μια περίπτωση της γρίπης είναι λίγο περισσότερο από δυσάρεστη. Ωστόσο, για άτομα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου – ανθρώπους που είναι νέοι, ηλικιωμένοι ή έγκυοι – η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία. Αν και τα εμβόλια της γρίπης λειτουργούν καλά κατά της γρίπης, δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη όλων των στελεχών και δεν έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ο σχεδιασμός ενός οικονομικά αποδοτικού και απλούστατου τρόπου μείωσης του κινδύνου εμφάνισης γρίπης είναι ένα πιεστικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), έως και 650.000 θάνατοι συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της γρίπης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χειρισμός του μικροβιακού μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία στην ασθένεια. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία σε  ποντίκια με αντιβιοτικά από του στόματος οδήγησε σε αυξημένο εκφυλισμό του επιθηλίου του βρογχιόλιου και σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από μόλυνση με γρίπη. Επίσης, προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Foxman έδειξε ότι τα άτομα με τον ιό της γρίπης είχαν αυξημένα επίπεδα Streptococcus pneumoniae και Staphylococcus aureus στη μύτη και το λαιμό τους.

Φαίνεται σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του αναπνευστικού μικροβίου και της ιογενούς λοίμωξης από τη γρίπη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως γράφουν οι συγγραφείς, «δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιακού μύτης / λαιμού και του κινδύνου γρίπης στους ανθρώπινους πληθυσμούς». Το τελευταίο τους έργο, το οποίο περιλαμβάνει το PLOS ONE , έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Προβιοτικά για το αναπνευστικό σύστημα;

Οι υποστηρικτές των προβιοτικών ισχυρίζονται ότι ενθαρρύνουν τα λεγόμενα «καλά» βακτηρίδια στα έντερά μας. Αν και πολλές από τις αξιώσεις είναι υπερβολικές ή ακόμα και παραπλανητικές , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μικροβιακό σύστημα έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας. » Είναι πραγματικά δυνατό να προωθήσουμε το μικρόβιο κάποιου με τρόπο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά; Είναι δυνατόν να μπορούσαμε να πούμε στους ανθρώπους,» Εδώ είναι το μικροβιοκτόνο χάπι σας »

Η παρούσα μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως λέει ο καθηγητής Foxman, «Είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος και είμαστε στην αρχή». Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνά τους σε αυτή την κατεύθυνση και το δυναμικό είναι τεράστιο. Με την εμφάνιση αντοχής στα αντιβιοτικά, αυτός ο τύπος παρέμβασης μπορεί να προσφέρει μια σωτηρία.

Ο καθηγητής Foxman λέει: «Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούμε νέα αντιβιοτικά, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να τους κρατήσουμε περισσότερο και, πιθανώς, αν μπορούσαμε να παρέμβουμε κατ ‘αυτόν τον τρόπο, θα υπήρχαν λιγότερες παρενέργειες». Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα θα δημιουργήσουν μια βάση για μελλοντική έρευνα και θα προσφέρουν μια καινοτόμο νέα κατεύθυνση.