Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα – Διασύνδεση μέσω του ευρωπαϊκού έργου BalkaNet

Οι στρατηγικές που ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τη σύνδεση της αγροδιατροφής  με την καινοτομία, παρουσιάστηκαν στην Βράτσα της Βουλγαρίας, όπου, το διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες της τεχνικής συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου BalkaNet, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται, καθώς και στα ευρωπαϊκά έργα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια και έχουν ως αντικείμενο την αγροδιατροφή και την καινοτομία. Επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του έργου θα γίνουν  τον επόμενο Μάιο στην Αλβανία και τον Ιούνιο στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση αγροδιατροφικών εκθέσεων και συναντήσεων δικτύωσης και ενημέρωσης.

 

Παράλληλα με τις εργασίες της τεχνικής συνάντησης, διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής. Στο συνέδριο, έγινε παρουσίαση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Βράτσα, καθώς και συζήτηση για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής και για τις υφιστάμενες πολιτικές χρηματοδότησης που εφαρμόζονται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

 

Συμμετείχαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων αλλά και συλλογικών – φορέων, εκτός από την αναφορά στις δράσεις του έργου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας Κωνσταντίνο Τζαμαλούκα και Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

 

Στόχος του έργου BalkaNet είναι η εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στον τομέα των προϊόντων αγροδιατροφής. Μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα να βελτιωθούν οι ευκαιρίες για τη διακρατική συνεργασία στην περιοχή παρέμβασης του έργου, αποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα λειτουργικό δίκτυο μέσω των τοπικών επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, των ερευνητικών κέντρων και των κοινωνικών – συλλογικών φορέων με ιδιαίτερη έμφαση την καινοτομία.

Tο έργο BalkaNet – «Βαλκανικό Δίκτυο Ιδεών Αειφόρου Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα» χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν, το Επιμελητήριο Ηλείας (Επικεφαλής), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Τιράνων (Αλβανία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων (Αλβανία), η Εταιρεία Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης Βράτσα (Βουλγαρία) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βράτσα, που ήταν και ο οικοδεσπότης της συνάντησης.