“Κάθε σκέψη για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ με οποιονδήποτε τρόπο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους”

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, πραγματοποιήθηκε στις 2/12/2019, η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας σχετικά με τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η Συνέλευση ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ, την υποβολή ένστασης από την Επιτροπή Αγώνα, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την έκδοση νέας Άδειας Περιβαλλοντικών Όρων. Επίσης υπήρξε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του Ειδικού Επιστήμονα κ.Αντώνη Μαυρόπουλου (Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος Παγκόσμιας Εταιρείας Διαχείρισης αποβλήτων) σχετικά με την κατεπείγουσα ανάγκη εκπόνησης γεωτεχνικής μελέτης του χώρου του ΧΥΤΑ, καθώς ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι εξαιρετικά μεγάλος, ενώ υπογράμμισε την πλήρη ακαταλληλότητα αλλά και επικινδυνότητα συνέχισης λειτουργίας του ΧΥΤΑ με οποιοδήποτε τρόπο.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης οι δικηγόροι της Επιτροπής Αγώνα κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Νικολοπούλου οι οποίες ανέφεραν ότι εντός των ημερών και αφού ενσωματωθούν τα πιο πρόσφατα  στοιχεία,  θα κατατεθεί η αγωγή των κατοίκων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και κυρίως για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης του ώστε να σταματήσει να ρυπαίνει και να μολύνει τη ζωή των κατοίκων. Αναφέρθηκε επίσης η πρόσφατη καταδίκη του τ. Δημάρχου κ.Παναγόπουλου , μετά από μήνυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την επικρατούσα κατάσταση στο ΧΥΤΑ Αιγείρας ( δυο χρόνια φυλάκιση και 3000 ευρώ πρόστιμο, με τριετή αναστολή από το δικαστήριο στο Αίγιο, για παράβαση του νόμου 1650/1986 περί προστασίας του περιβάλλοντος).

Τέλος η Λαϊκή Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα :

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλεις αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Ο πολύμηνος και σκληρός αγώνας που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην εγκληματική αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της περιφέρειας και της προηγούμενης κυβέρνησης, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν την κατάκτηση της τελικής νίκης με το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την ουσιαστική αποκατάστασή του.

Η μαζικότητα και μαχητικότητα του αγώνα μας, η αποκάλυψη με επιστημονικά στοιχεία και ατράνταχτες αποδείξεις της τραγικής κατάστασης του ΧΥΤΑ και του διαχρονικού εγκλήματος σε βάρος της υγείας και του τόπου, η ολοκληρωμένη και άρτια παρουσία των δικηγόρων μας στο δικαστικό αγώνα, είναι τα πλεονεκτήματά μας.

Κάθε σκέψη για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ με οποιονδήποτε τρόπο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και αποφασισμένους να αγωνιστούμε πιο μαχητικά για την αποτροπή της.

  1. Ο ΧΥΤΑ χρειάζεται άμεση φροντίδα ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος κατάρρευσης που είναι ορατός, αλλά και να περιοριστεί η μόλυνση που συνεχίζει να υφίσταται η περιοχή μας. Στη συνέχεια πρέπει να αποκατασταθεί και να επιστραφεί στην κοινωνία σαν χώρος πράσινου. Είναι μια ελάχιστη ηθική υποχρέωση της πολιτείας σαν αναγνώριση του διαχρονικού εγκλήματος που έχει διαπραχθεί. Αυτό ζητάμε και με την αγωγή που εξουσιοδοτούμε τις δικηγόρους μας να καταθέσουν άμεσα.
  2. Δηλώνουμε την απόφασή μας να δώσουμε τη μάχη για οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, στην περιφέρεια, την κυβέρνηση και όπου αλλού χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα βρεθεί συμπαραστάτης στον αγώνα μας.

Αιγείρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Η Λαϊκή Συνέλευση