Ινομυαλγία – Αίτια και Συμπτώματα

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο, ακαμψία και τρυφερότητα των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται συχνά από ανήσυχο ύπνο, χρόνια κόπωση, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου.

Ποια η αιτία της ινομυαλγίας

Δεν υπάρχει σαφής αιτία, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από αυτό. Πιστεύεται ότι η ινομυαλγία προέρχεται από ένα συνδυασμό πολλών φυσικών και συναισθηματικών στρες, σε αντίθεση με ένα μόνο γεγονός. Σε ορισμένους ασθενείς με ινομυαλγία υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ενός νευρικού χημικού σήματος, που ονομάζεται ουσία Ρ, το οποίο ενισχύει τα σήματα πόνου. Τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν επίσης αναφερθεί ως σχετικά χαμηλά σε ασθενείς με ινομυαλγία. Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστής) ο οποίος συνδέεται με ένα ηρεμιστικό, μειωτικό του άγχους αποτέλεσμα.Οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν μειωμένη μη ταχεία κίνηση των ματιών ή NREM, φάση ύπνου, η οποία αποτρέπει τον βαθύ ύπνο και συχνά τους αναγκάζει να ξυπνούν κουρασμένοι. Η εμφάνιση της ινομυαλγίας έχει συνδεθεί με ψυχολογική δυσφορία, τραύμα και λοίμωξη.Η αιτία και η θεραπεία για ινομυαλγία είναι άγνωστη, αλλά τα φάρμακα και οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Η ινομυαλγία αναφέρεται μερικές φορές ως σύνδρομο ινομυαλγίας. Είναι η ινομυαλγία πραγματική; Η ινομυαλγία ασφαλώς και είναι πραγματική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για την ινομυαλγία, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της διάγνωσης. Επίσης, τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καταστάσεων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση.

Ινομυαλγία και αρθρίτιδα

Η ινομυαλγία δεν είναι μορφή αρθρίτιδας (ασθένεια των αρθρώσεων), αλλά μάλλον μυϊκής διαταραχής. Η ινομυαλγία και η αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και κόπωση καθώς επίσης και να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να ασκεί καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, τα συμπτώματα της ινομυαλγίας συνήθως δεν επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Είναι κοινή η συσχέτιση της ινομυαλγίας με μια άλλη ασθένεια των αρθρώσεων, όπως ο συστημικός λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ινομυαλγία στις γυναίκες

Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που επικρατεί περισσότερο στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες. Έως και το 90% όλων των ατόμων με ινομυαλγία είναι γυναίκες. Είναι πιθανό ότι οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για αυτή την τεράστια διαφορά, αλλά ο ακριβής λόγος είναι άγνωστος.

Συμπτώματα ινομυαλγίας

Πόνος
 
Το παγκόσμιο σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο πόνος. Οι ασθενείς έχουν αυξημένη ευαισθησία σε πολλά διαφορετικά αισθητήρια ερεθίσματα και ασυνήθιστα χαμηλό όριο ανοχής του πόνου. Ο πόνος της ινομυαλγίας είναι γενικώς διαδεδομένος, εμπλέκοντας και τις δύο πλευρές του σώματος. Ο πόνος συνήθως επηρεάζει τον αυχένα, τους γλουτούς, τους ώμους, τα χέρια, την άνω πλάτη και το στήθος. Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει πόνους σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων πόνων, βαθιούς μυϊκούς πόνους, χρόνιους πονοκεφάλους, ακατάπαυστο πόνο στην πλάτη ή πόνο στον αυχένα. Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να επιδεινωθεί από τον θόρυβο, την αλλαγή του καιρού και το συναισθηματικό άγχος. Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να προκληθεί από μειωμένη ροή αίματος σε μέρη του εγκεφάλου που συνήθως βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τον πόνο.Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Ημικρανίες
  • Επώδυνη περίοδο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Ευερέθιστο έντερο και ουροδόχο κύστη
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Ευαισθησία σε δυνατούς θορύβους και λαμπερά φώτα

Θεραπεία με ινομυαλγία

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, κάποια αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι ποικίλα και ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών, τα προγράμματα θεραπείας πρέπει να εξατομικεύονται για κάθε ασθενή. Τα προγράμματα θεραπείας είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζουν την εκπαίδευση των ασθενών, τη μείωση του στρες, την τακτική άσκηση και τα φάρμακα. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές θεραπείες και συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Τελικά, ο γιατρός, ο φυσιοθεραπευτής και ο ασθενής μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ινομυαλγίας.

Ζώντας με την ινομυαλγία

Οι προοπτικές για τους ασθενείς με ινομυαλγία είναι γενικά αρκετά καλές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ινομυαλγία δεν είναι μια απειλητική για τα όργανα ασθένεια. Αυτοί οι ασθενείς με μια ανάλογη προσέγγιση στη θεραπεία που περιλαμβάνει τη βέλτιστη κατανόηση της κατάστασης, καθώς και τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση του στρες και την άσκηση, τείνουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα.
 
Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για ινομυαλγία:
 
  1. Κάνετε γιόγκα, διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες για τη μείωση του στρες
  2. Κρατείστε σημειώσεις,  μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα
  3. Να ασκείστε τακτικά για να μειώσετε τον πόνο και τη δυσκαμψία
  4. Χαλαρώστε στο μπάνιο για να απαλύνετε τους μυς και να μειωθεί ο πόνος
  5. Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τη διατροφή και τα συμπτώματά σας
  6. Συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για να συνδεθείτε με άτομα που πάσχουν από την ίδια κατάσταση