Θλίψη από τον αιφνίδιο θάνατο του Αιγιώτη Αρχιτέκτονα Νίκου Μουρίκη

Είναι κάποιες φιγούρες συμπολιτών που σου μένουν χαραγμένες στη μνήμη και όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν τις ξεχνάς. Είναι κάποιοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την  πνευματική τους καλλιέργεια, τη διορατικότητά τους, την ευστροφία τους και κυρίως το ταλέντο τους και που πολλές φορές αναρωτιέσαι ότι θα έπρεπε να ζουν σ’ άλλη γη, σ΄άλλα μέρη, γιατί εκεί σίγουρα θα είχαν όλα τα εχέγγυα για να μεγαλουργήσουν.

Μια τέτοια πρωτοποριακή φιγούρα συμπολίτη μας, που κατάφερε ωστόσο να μεγαλουργήσει εντός και εκτός Ελλάδος, ήταν ο Αρχιτέκτονας Νίκος Μουρίκης, πολυτάλανταχος, χαρισματικός, άνθρωπος του “ωραίου” και της “φινέτσας” που δυστυχώς αιφνίδια χθες έφυγε από τη ζωή.

Ο Νίκος Μουρίκης γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μιλάνο  από  όπου και  αποφοιτά με Άριστα (100/100 και  έπαινο). Εργάστηκε σαν υπεύθυνος σχεδιασμού  στο “Studio  D’ Arte Medusa “με τον Γλύπτη Quinto  Testore. Συμμετείχε στην αποκατάσταση και  αναπαλαίωση έργων του  γνωστού  γλύπτη Jio  Pomodoro,πάνω στο κρουαζιερόπλοιο  Achille Lauro. Το  1983  επιστρέφει  στο  Αίγιο   και  ιδρύει  το  Studio  Informa,όπου παράγει  αστική αρχιτεκτονική με προσωπικό  στίγμα και  ύφος. Παράλληλα  ζωγραφίζει και  μελετά την ιστορία της  τέχνης. Αρθρογραφεί  σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και την  Ιταλία. Έχει παρουσιάσει   το  ζωγραφικό του έργο  ομαδικές  και  προσωπικές εκθέσεις  και  Διεθνείς συναντήσεις αποσπώντας  επαινετικές κριτικές  και  διακρίσεις . Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές  στην Ιταλία και  ανά τον  κόσμο. Αγαπάει την  κλασσική μουσική  και λατρεύει τον Gustav  Mahler.

Σημείο αναφοράς για τον ίδιο ήταν η έκθεση ζωγραφικής το 2017 στο “Παναγιωτοπουλέικο” αρχοντικό στο Αίγιο όπου συγκέντρωσε τα βλέμματα φιλότεχνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα έργα του συγκαταλέγονται επίσης, η ανακαίνιση του Πύργου στα Ψηλαλώνια, ο εξωραϊσμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου, αλλά και η μελέτη της ανακατασκευής της πλατείας Αγίας Λαύρας. Σχεδίαζε κοσμήματα, αγαπούσε με πάθος την μουσική, ενώ τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψε το Αίγιο και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν σε τεχνικό γραφείο και χθες εν ώρα εργασίας άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει τρεις γιους και μία κόρη.

Ο Νίκος Μουρίκης ήταν μια σημαντική μορφή του Αιγίου, ένας άνθρωπος με σωστό λόγο που αφόπλιζε τον συνομιλητή του και έχαιρε το σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών του.

Το “aigialeia24.gr” εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και  αποχαιρετά έναν αγαπημένο συγγενή, φίλο και συμπολίτη, που η μορφή του δεν θα σβήσει από τις καρδιές μας. Καλό ταξίδι Νίκο!