Η ψυχολογία των ανθρώπων την Άνοιξη

Η άνοιξη έχει µπει για τα καλά. Η ηµέρα έχει µεγαλώσει, τα λουλούδια άνθισαν, η θερµοκρασία ανέβηκε ενώ οι συχνές και ωραίες λιακάδες προµηνύουν τον ερχοµό του καλοκαιριού. 

Το φως, τα χρώµατα, η ζέστη και οι βόλτες στη θάλασσα εξαγνίζουν την ψυχή µας. Την άνοιξη, η ανθρώπινη ψυχολογία µεταβάλλεται είτε θετικά είτε αρνητικά και σε πολλούς ανθρώπους δεν έχει αυτές της ευεργετικές λειτουργίες όσον αφορά τη διάθεσή τους, αλλά αντιθέτως τους ρίχνει.

Σύνηθες φαινόµενο είναι µε τον ερχοµό της άνοιξης να αυξάνονται οι επισκέψεις σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Γιατί λοιπόν ενώ βλέπουµε χαρούµενους ανθρώπους γύρω µας εµείς αισθανόµαστε θλιµµένοι; Είναι θέµα προσδοκιών, οι οποίες έρχονται σε αντίδραση µε τη χηµεία του σώµατός µας. Βλέποντας τους άλλους να χαίρονται, περιµένουµε απ’ τον εαυτό µας να αισθανθεί το ίδιο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συµβαίνει. Η θλίψη και η βαριά διάθεση που νιώθουµε µοιάζει αταίριαστη µε το σκηνικό της εποχής, γεγονός που µας τροµάζει. Από τη µία είναι εντελώς φυσιολογικό να µην είµαστε καλά και ας είναι άνοιξη ενώ καλό θα ήταν να απαλλαγούµε από το βάρος των προσδοκιών µε τον εαυτό µας. ∆εν γίνεται να είµαστε πάντα συµβατοί µε τις επιταγές και την περιρρέουσα ατµόσφαιρα της εκάστοτε εποχής. Από την άλλη όµως ο κίνδυνος καραδοκεί. Όταν τα συµπτώµατα επιµένουν µπορεί να οδηγηθούµε σε εποχιακή κατάθλιψη. Ποια είναι τα συµπτώµατα της εποχιακής κατάθλιψης; Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι καλωσορίζουν την άνοιξη και τις αλλαγές της φύσης, για κάποιον µπορεί οι αλλαγές αυτές να θεωρηθούν απειλητικές, κατακλυσµιαίες και να τον αποσυντονίσουν τελείως. Το άγχος του έχει αυξηθεί, έχει χάσει την όρεξη του για φαγητό και κοιµάται λίγες ώρες. Αυτό που διαρκώς τον απασχολεί είναι ότι νιώθει πως <<όλοι είναι χαρούµενοι εκτός από αυτόν>>. Σε περίπτωση λοιπόν που αυτά τα σηµεία αναφοράς επιµένουν για αρκετό διάστηµα, συνίσταται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.

Συγχρόνως όµως υπάρχει και µεγάλο ποσοστό ανθρώπων που βιώνει την άνοιξη µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την άνοιξη, υπάρχει µια διαρκής αλληλεπίδραση µεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Η άνοιξη συµβολίζει την αναγέννηση της φύσης γεµίζοντας τους ανθρώπους µε θετικά συναισθήµατα. Για τον περισσότερο κόσµο η άνοιξη είναι το αποκορύφωµα της δηµιουργίας, της δράσης και του έρωτα. Συναισθήµατα αισιοδοξίας κατακλύζουν την ανθρώπινη ύπαρξη ενώ η ευαισθησία των ανθρώπων στα εξωτερικά ερεθίσµατα ποικίλλει µιας και  την εποχή αυτή, ο άνθρωπος βρίσκεται σε περίοδο επαναπροσδιορισµού της στάσης του απέναντι στην ίδια τη ζωή. Από τη µία λοιπόν καταστρέφει τη φύση και από την άλλη συµµετέχει µε τη συµπεριφορά του σε αυτή µε την αναδηµιουργία και την αναπαραγωγή της. Συνέπεια της συµµετοχής του στη φύση είναι τα εξής συναισθήµατα: χαλάρωση, ευεξία, ερωτική διάθεση, έντονος ροµαντισµός, δηµιουργικότητα και αισιοδοξία. Με λίγα λόγια είναι λογικό να  επέρχονται µεταβολές στον ψυχισµό του ανθρώπου, ο οποίος διαµορφώνει µια συγκεκριµένη στάση τη συγκεkostadina-1κριµένη εποχή καθώς τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισµό του έχουν ανέβει αισθητά.

Η άνοιξη επιβάλλει βόλτες στη φύση και άσκηση. Έτσι θα αυξήσουµε την ενεργητικότητά µας και ο οργανισµός µας θα παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες δηµιουργούν συναισθήµατα ευφορίας. Ας αντιµετωπίσουµε τα µελαγχολικά σηµάδια έξω απ’ το σπίτι και όχι µέσα σ’ αυτό.

 

Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος