Η «Χορωδία Αιγίου 1933» στην Τρίπολη «Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις … 200 χρόνια μετά»

 Άκρως συγκινητικές στιγμές έζησε η Χορωδία Αιγίου 1933 στην Τρίπολη το βράδυ της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου συμμετέχοντας στο Συμφωνικό και Χορωδιακό έργο « Όλη η Πελοπόννησος μια χορωδία για τον Μίκη και την Ελλάδα. Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις …200 χρόνια μετά».

Στην πλατεία Άρεως, την μεγαλύτερη των Βαλκανίων, είχε στηθεί μια μεγάλη εξέδρα ικανή να υποδεχτεί τους 400 χορωδούς από 12 πόλεις της Πελοποννήσου αλλά και την πολυμελή Συμφωνική Ορχήστρα και Μαντολινάτα Ελλάδας, τους λυρικούς και λαϊκούς καλλιτέχνες και ηθοποιούς – αφηγητές. Όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές και τις ψυχές τους και απέδωσαν μοναδικά 28 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη, Ελευθερίου, Σικελιανού, Κάλβου Λειβαδίτη. Η ιστορική αυτή εκδήλωση ήταν ένας Ύμνος στην Ελλάδα, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και φόρος τιμής στους ήρωες του 21 από τον «Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης» Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 4000 άτομα (από πληροφορίες αντιδημάρχου της Τρίπολης) έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από την Φιλαρμονική της πόλης και τους χορωδούς ενώ στο τέλος τη βραδιά φώτισαν δεκάδες πυροτεχνήματα.

Η Χορωδία επέστρεψε στο Αίγιο αργά τη νύχτα δικαιωμένη αφού μετά από ιδιαίτερα κουραστικές πρόβες και σε διάστημα μόλις 2 μηνών κατάφερε με την καθοδήγηση του μαέστρου της Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου να μάθει και να εκτελέσει στο ακέραιο τα τραγούδια που της ζητήθηκαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.