Η τόλμη και η αυτοθυσία νίκησαν τα όπλα!

Η ΦΕΤΙΝΗ 74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Λαός και Έθνος, σε κάθε δύσκολη περίσταση της ιστορικής διαδροµής της χώρας, οµοούσιες και αδιαίρετες έννοιες, πάντα συµπορεύονται και πάντα µεγαλουργούν. Το ίδιο έγινε και στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ο πάντα «λατρεµένος και πάντα προδοµένος λαός µας συµπεριφέρθηκε και τότε ως Έθνος. Ξέχασε τις πολιτικές και κοινωνικές διαφορές, έκλεισε στην παρένθεση του παρελθόντος, τους διχασµούς και πήρε το δρόµο για το µέτωπο τους ακρωτηριασµούς, τα κρυοπαγήµατα, το θάνατο. Για φαντασθείτε τι θα γινόταν αν τότε τσακώνονταν ποιος το είπε το «ΟΧΙ» αν το είπε ο λαός ή ο Μεταξάς, και ποια ήταν η σηµασία του «ΟΧΙ» αν ήταν αντιφασιστική, αντιιµπεριαλιστική ή απλώς θέµα εθνικής αξιοπρέπειας!
Εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 που ήχησαν, στις μεγάλες πόλεις και στην ύπαιθρο, άγρια οι σειρήνες του πολέμου, κανένας δεν φανταζόταν το μεγαλείο της ηρωικής Εποποιίας που θ΄ακολουθούσε!
Εκείνοι οι νέοι, τα παιδιά της Ελλάδας, ξεκίνησαν “με το χαμόγελα στα χείλη” για το μέτωπο, που πρόσφεραν σκηνές τόλμης και ηρωικά γεγονότα, άφθαστου ψυχικού μεγαλείου και πολεμικής Αρετής.
Αυτή η γενιά του 1940 είχε όραμα γι΄ αυτό και μεγαλούργησε!
Αυτή η γενιά μετουσίωσε την αβάσταχτη εθνική οδύνη και την πληγωμένη περηφάνια σε φιλότιμο και σε πείσμα επιβίωσης. Κι όταν πια η άδικη χείρα του πολέμου χτύπησε την πόρτα μας, το πείσμα της επιβίωσης έγινε όραμα ελευθερίας και εθνικής αξιοπρέπειας.
Η γενιά του ‘40 είχε όραμα. Όραμα δυνατό, συγκροτημένο, στέρεο.
Όραμα που πήγαζε από την απαίτηση του δικαίου και προσέβλεπε στην κοινή ελευθερία. Τίποτε ατομικιστικό, τίποτα φθαρτό, τίποτε άδικο δεν το σπίλωνε. Όραμα που ενισχυόταν από την πεποίθηση πως ο δικαιοκρίτης Θεός ενισχύει τον αγώνας μας.
Στο όνομα, εξάλλου, του Θεού γινόταν κάθε επίσημη πράξη στον δημόσιο και ιδιω-τικό μας βίο. Κι ο νόμος του Θεού ενέπνεε τα ανθρώπινα νομοθετήματά μας. Κι ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η πληγωμένη Παναγιά της Τήνου ήταν μαζί μας, είχε αναλάβει τη δίκαιη υπόθεση των Ελλήνων κι οδηγούσε το όραμα. Η γενιά του ΄40 είχε όραμα ακαταγώνιστο. Και στο όραμα όλοι υποτάσσονται.
Σήμερα, που χρεοκόπησε πια το ευδαιμονιστικό μοντέλο ζωής κι αποδείχθηκε φενάκη η αειφόρος  ανάπτυξη,
Σήμερα που άλλου είδους ολοκληρωτισμοί οδηγούν τις τύχες της ανθρωπότητας.
Σήμερα που η πατρίδα μας διασύρεται διεθνώς και βάλλεται παντοχόθεν.
Σήμερα που αμφισβητείται ακόμη και η εθνική μας κυριαρχία, χρειαζόμαστε όραμα.
Χρειαζόμαστε επειγόντως όραμα. Όραμα πίστης και φιλοπατρίας. Όραμα ακαταγώνιστο. Μεθυστικό σαν οίνο παλαιό και δυνατό σαν νέο.
Πάνω από τη φτώχεια µας και τη γύµνια µας. Πάνω από τα πάθη και τα µίση µας, ένας όρκος πρέπει να µας ενώσει σήµερα τους Πανέλληνες. ΄Ενας όρκος που να περάσει σαν µυστικό σύνθηµα µέσ’ απ’ όλες τις καρδιές που χτυπούν µε ρυθµό ελληνικό: «Ορκιζόµαστε να µείνουµε πάντα οι ΄Ελληνες της 28ης του Οκτώβρη, οι ΄Ελληνες του ΄40-΄41!» Τώρα ένα είναι το χρέος µας: Σαν άτοµα να σταθούµε άξιοι της Φυλής µας. Ψηλά τις καρδιές οι Πανέλληνες. Και ψηλά οι Σηµαίες!».
 
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
ΤΡΙΤΗ 28 Οκτωβρίου 2014: 
ΩΡΑ 06.21΄: Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου και εγερτηρίου από τη Φιλαρµονική Αιγίου. ΩΡΑ 08.00΄: Έπαρση της Σηµαίας στο Μνηµείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια). ΩΡΑ 09.45΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσµων, Σωµατείων κλπ. µε τις Σηµαίες και τα Λάβαρά τους µπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ¨ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ¨ και της Φιλαρµονικής για απόδοση τιµών. ΩΡΑ 10.10΄: ∆οξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ¨ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ¨
Μετά τη ∆οξολογία και προηγουµένης της Φιλαρµονικής, µετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήµων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσµων, Σωµατείων κλπ. µε τις Σηµαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνηµείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου θα ψαλλεί επιµνηµόσυνη δέηση. Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ηµέρας από Εκπαιδευτικό του 2ου Γυµνασίου Αιγίου κ. Χρήστο Σωτηρόπουλο.
Σε περίπτωση ακαταλληλότητας του καιρού ο πανηγυρικός θα εκφωνηθεί στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό ¨ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ¨ µετά τη ∆οξολογία. Μετά το πέρας αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τον κ. ∆ήµαρχο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης. Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου. Μετά το τέλος της κατάθεσης του στεφάνου ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, από τον ειδικά διαµορφωµένο χώρο στην πλατεία Φανερωµένης.
ΩΡΑ 11.30΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τµηµάτων που θα παρελάσουν, προηγουµένης της Φιλαρµονικής, η οποία µόλις φθάσει στο ύψος των Επισήµων θα παραταχθεί στο χώρο απέναντι από αυτούς.
Παρακαλούµε όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις πιο πάνω εορταστικές εκδηλώσεις. Τελετάρχες ορίζονται: Η κα. Κων/να Μουγκάση, Πρ/νη τµ. Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του ∆ήµου και οι ∆ηµοτικοί υπάλληλοι κ. Χρήστος Τρίψας, κ. Αριστοµένης Σταµατόπουλος και κα. Αγλαΐα Σαλαµούρα. Όσοι θα καταθέσουν στεφάνι πρέπει να το δηλώσουν στο ∆ηµαρχείο και στα τηλέφωνα: 2691360641-2, µέχρι 24-10-2014 και ώρα 13:00΄.