Η Τουρκία Αποκτά Υπερσύγχρονο Σιδηροδρομικό Κανόνι

Το νέο σιδηροδρομικό πυροβόλο της Τουρκίας έσπασε τα δικά του προηγούμενα ρεκόρ ταχύτητας βολής, ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια εταιρεία

Οι προηγούμενες δοκιμές που διεξήχθησαν στο σύστημα σιδηροδρομικών ηλεκτρομαγνητικών κυλίνδρων TUFAN, της ASELSAN έδειξαν ότι κατέγραψε ταχύτητες 2.000 – 2.500 μέτρων  ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή έξι φορές υψηλότερες της ταχύτητας του ήχου.

Ωστόσο, οι νέες δοκιμές για  το πρωτότυπο TUFAN που διεξήχθησαν στο Karapınar, στην κεντρική επαρχία Konya της Τουρκίας, απέβησαν κατά  50% καλύτερες, επιτυγχάνοντας υπερηχητική ταχύτητα  πάνω από 9 φορές εκείνης του ήχου.

Έτσι, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 3,000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή, ταχύτητα κατά τρεις φορές υψηλότερη εκείνης που επιτυγχάνει μια σφαίρα από ένα συμβατικό τυφέκια.

Το πυροβόλο της ASELSAN παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Μάιο του 2017, κατά τη διάρκεια της  13ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF). Η ASELSAN εργάζεται στα συστήματα σιδηροδρομικών πυροβόλων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,  το οποίο βρίσκεται ακόμα στη φάση της διεθνούς ανάπτυξης,  από το 2014.

Το πυροβόλο αναμένεται να ενταχθεί, μαζί με έξυπνα πυρομαχικά του,  στο δυναμικό  τόσο του πυροβολικού εδάφους μεγάλης εμβέλειας, όσο και στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ASELSAN που λειτουργεί από το 1975 στην  Άγκυρα και θεωρείται ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας, κατέλαβε την 58η θέση στον κατάλογο των κορυφαίων 100 αμυντικών εταιρειών στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό Defense News.