Η Π.Ε.Σ. θα διασφαλίσει και φέτος την καλύτερη τιμή για τη σταφίδα

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης Κορινθιακής σταφίδας μπορεί να μας προφυλάξει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον, έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση , πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι τροφή πλουσιότατη σε κάλιο

Ολόκληρος ο αγροτικός κόσµος της Αιγιάλειας ζει στον πυρετό του µαζέµατος της µαύρης σταφίδας και ο τρύγος καλά κρατεί. Με σύµµαχο τον καλό καιρό που αναµένεται να επικρατήσει και τις επόµενες ηµέρες, φαίνεται µια καλή χρονιά για τους σταφιδοπαραγωγούς όλων των σταφιδικών περιοχών της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων. Φέτος αναµένεται η παραγωγή να είναι αυξηµένη κατά 30%.

Η  Π.Ε.Σ που είναι η µεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας µας στην σταφίδα  καλείται να διασφαλίσει για άλλη µια χρονιά µια ικανοποιητική τιµή στη σταφίδα, αφού η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε  ποσότητα, µετά από δυο συνεχόµενες µικρές παραγωγές. Ευχάριστα νέα λοιπόν για τους σταφιδοπαραγωγούς που βλέπουν να ξεκινάει η χρονιά µε καλές προοπτικές.

Ο Διεθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτος Σταυρόπουλος

Τώρα το βάρος της ευθύνης για την εξαγωγή και την διεκδίκηση µιας καλής τιµής για την σταφίδα πέφτει στην τοπική µεγάλη Συνεταιριστική Οργάνωση των σταφιδοπαραγωγών την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισµών, που αποτελεί εγγύηση για τον παραγωγό, µε το ∆ιευθυντή της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτο Σταυρόπουλο και τον Πρόεδρο κ. Σωτηρόπουλο, να εξασφαλίζουν τα µέγιστα για το συµφέρον των σταφιδοπαραγωγών.

Θανάσης Σωτηρόπουλος: «Ας συνειδητοποιήσουν όλοι οι συνάδελφοι παραγωγοί, πως η Π.Ε.Σ σήµερα είναι µακράν η µεγαλύτερη εξαγωγική συνεταιριστική εταιρεία της χώρας»

Ο «Τ.» επικοινώνησε µε τον Πρόεδρο της Π.Ε.Σ. κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και σε ερώτηση σχετικά µε τις φετινές προοπτικές της σταφίδας, αλλά και τις παρενέργειες στις εξαγωγές ενός πιθανού BREXIT, ανέφερε:

« Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας και όλων των σταφιδοπαραγωγών περιοχών της Πελοποννήσου καλό τρύγο.

Η Π.Ε.Σ. ήταν και είναι  το στήριγµα των  σταφιδοπαραγωγών

Μέχρι και σήµερα οι καιρικές συνθήκες ήταν σύµµαχος της προσπάθειας του σταφιδοπαραγωγού που τα τελευταία χρόνια έχανε την παραγωγή του, συνήθως την τελευταία ώρα. Ελπίζουµε και ευχόµαστε να έχουµε καλό καιρό τουλάχιστον µέχρι το τέλος του τρυγητού.

Και φέτος δίνεται η  καλύτερη τιµή στη σταφίδα

Πρώτα απ΄ όλα ως σταφιδοπαραγωγός και κατόπιν ως πρόεδρος της µεγαλύτερης σταφιδικής συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας µας  θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς ότι, όπως και πέρυσι που η Π.Ε.Σ  έδωσε την υψηλότερη µέση τιµή  € 2,05 / κιλό  από το πρώτο κιλό που παρέλαβε µέχρι και το τελευταίο έτσι και φέτος θα διασφαλίσουµε την καλύτερη τιµή στη σταφίδα µας.

Ας συνειδητοποιήσουν όλοι οι συνάδελφοι παραγωγοί πως η Π.Ε.Σ σήµερα είναι µακράν η µεγαλύτερη εξαγωγική συνεταιριστική εταιρεία της χώρας µας.

Αυτονόητο να πω πως αυτό όχι µόνο δεν είναι τυχαίο αλλά το αποτέλεσµα µιας πολυετούς επιτυχηµένης προσπάθειας ∆ιοίκησης και ∆ιεύθυνσης – υπηρεσίας της Π.Ε.Σ.

Η µεγάλη αποδοχή που απολαµβάνει η Π.Ε.Σ από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς σε όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και η αποδεδειγµένη καθοριστική συµβολή της στη στήριξη του σταφιδοπαραγωγού ΟΧΙ ΜΟΝΟ µε την τιµή της σταφίδας, αλλά και µε τις αδιάκοπες ενέργειές της για την στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας αποτελούν και τα εχέγγυα για τον παραγωγό για το ποιος τελικά νοιάζεται και φροντίζει την µελλοντική προοπτική του προϊόντος ,µε ενέργειες που επιλεκτικά θα αναφέρω παρακάτω:

Η Π.Ε.Σ – και κανείς άλλος – συνέβαλε καθοριστικά, µετά από τις επανειληµµένες προσπάθειές της,  ώστε να πάρει ο σταφιδοπαραγωγός οικονοµική ενίσχυση µε την «Συνδεδεµένη ενίσχυση» στη σταφίδα .

Η Π.Ε.Σ συµβάλλει επίσης καθοριστικά, µέσω της πολυετούς έρευνας που συγχρηµατοδοτεί ,στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας για να διασφαλίσει ένα καλύτερο µέλλον στο προϊόν και στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό. Ποιος άλλος ;

Με το βλέµµα στην  προοπτική του προϊόντος

Η Π.Ε.Σ συνεχίζει την προσπάθειά της τα τελευταία χρόνια µε επανειληµµένες επαφές και συσκέψεις µε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία προκειµένου να δοθεί οικονοµική στήριξη στον συνάδελφο παραγωγό που να του καλύπτει το κόστος της Αναδιάρθρωσης της  σταφιδοκαλλιέργειάς του.   Ποιος άλλος ;

Υπάρχει κάποιος άλλος  που εκτός από το να µας ζητάει να του δώσουµε τη σταφίδα µας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έλλειψη, να  φροντίζει για την προοπτική του προϊόντος µας ;  Ποιος άλλος ;

Ας διαφυλάξουµε το προϊόν από τις «σειρήνες»

Η  Π.Ε.Σ  ξεχώρισε από τις άλλες εταιρείες και γιγαντώθηκε µε τις προσπάθειες όλων εµάς των παραγωγών και όσων ενστερνίστηκαν τα συνεταιριστικά ιδεώδη.

Ας τη διαφυλάξουµε από τις «σειρήνες» που εκφράζουν διάφορα προσωπικά – ιδιωτικά συµφέροντα που εµφανίζονται αυτή την εποχή προκειµένου να πάρουν την σταφίδα µας και να βάλουν στο περιθώριο τη δική µας συνεταιριστική οργάνωση, την Π.Ε.Σ.

Τα συµφέροντα των συνεταιρισµένων παραγωγών εκφράζονται µόνο µέσα από την  Π.Ε.Σ, την µεγάλη συνεταιριστική µας οργάνωση.

Την οργάνωση που εµπιστεύεται η µεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών σε όλη την Πελοπόννησο.

Η αξιοπιστία της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών,  της µεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας µας στη σταφίδα, αποτελεί διαχρονικά εγγύηση για το εισόδηµά και το µέλλον των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών.

Εφιστώ την προσοχή στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς ότι η σταφίδα µας πρέπει να παραδίδεται µόνο σε εγκεκριµένους µεταποιητές – εργοστάσια και όχι σε διάφορους εµπόρους που δεν ασκούν αυτή τη δραστηριότητα ή δεν είναι συνδεδεµένοι µε αυτούς, προκειµένου οι παραγωγοί να µη χάσουν την «συνδεδεµένη» οικονοµική ενίσχυση.

Επιπρόσθετα η σταφίδα µας που παραδίδεται για συσκευασία σε εµπόρους που δεν διαθέτουν εργοστάσιο  εντός της Αιγιάλειας χάνει το πλεονέκτηµα του Π.Ο.Π  προϊόντος, δηλαδή την “ταυτότητα ποιότητάς του”  την ονοµασία «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» που τόσα χρόνια εµείς και οι προγονοί µας την διαφυλάξαµε ως «κόρη οφθαλµού» και την καταστήσαµε γνωστή  στην διεθνή αγορά.

Θα συµβάλλουµε στον αφανισµό της ονοµασίας «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» µε τις όποιες επιπτώσεις αυτό σηµαίνει στην προστιθέµενη αξία του προϊόντος ;

Παραλαβές έως το Νοέµβριο

Εµείς, οι συνεταιρισµένοι παραγωγοί, πρέπει να παραδώσουµε, σύµφωνα µε τον νόµο και το καταστατικό µας, το σύνολο της παραγωγής µας στην συνεταιριστική µας οργάνωση για να µην απωλέσουµε την ιδιότητα του µέλους στον συνεταιρισµό µας.

Η Π.Ε.Σ θα παραλαµβάνει τη σταφίδα µας, σε συνεταιριστική βάση, δηλαδή µε ενιαία τιµή για όλη την ποσότητα,  µέχρι και τον Νοέµβριο.

Συνιστώ στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς, να στηρίξουν για άλλη µια φορά την δική τους συνεταιριστική οργάνωση, την Π.Ε.Σ. και να είναι σίγουροι πως και αυτή τη χρονιά θα βγουν κερδισµένοι.

Η Π.Ε.Σ ξεκίνησε την  παραλαβή σταφίδας νέας εσοδείας και συνεχίζει καθηµερινά και τα Σάββατα.

Ταυτόχρονα µε την παραλαβή της σταφίδας, ξεκίνησε και η εµπορική µας προσπάθεια. Η ποιότητα  και η επάρκεια του προϊόντος είναι αρωγός της εξαγωγικής µας προσπάθειάς.

Ξεκινούµε αυτή την εβδοµάδα και τις πρώτες µας φορτώσεις σταφίδας νέας εσοδείας. Η εµπορική προσπάθειά µας είναι να εξασφαλίσουµε την καλύτερη τιµή στον σταφιδοπαραγωγό. Από τις εµπορικές επαφές και συµφωνίες που έχουµε µέχρι τώρα, βάσιµα αισιοδοξούµε ότι θα εξασφαλίσουµε και φέτος την  υψηλότερη τιµή για την σταφίδα µας.»

Σταφίδα και Brexit

Σε ερώτηση του «Τ.» σχετικά µε τις επιπτώσεις του Brexit στη στη σταφίδα ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε:

– «Η µόνη πλέον αλλά σοβαρή αβεβαιότητα είναι ένα πιθανό Brexit. Ως γνωστό η  Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά η µεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στη σταφίδα µας. Συνεπώς ένα Brexit και µάλιστα χωρίς συµφωνία εγκυµονεί σοβαρούς κινδύνους για τα προϊόντα µας που κατευθύνονται στη Μεγάλη Βρετανία. Η επιβάρυνση του προϊόντος µε δασµούς  θα µειώσει την ανταγωνιστικότητά του.   Μακάρι να έχουµε θετικές εξελίξεις σ΄αυτό το πολύ σοβαρό θέµα για τις Ελληνικές εξαγωγές».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”