Η Π.Ε.Σ. έθεσε τα αιτήματα των παραγωγών της Αιγιάλειας στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, είχε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών την προηγούμενη Τρίτη.

Στη  σύσκεψη συμμετείχε ο Αχαιός βουλευτής κ. Ιάσων Φωτήλας και την  Π.Ε.Σ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος και ο διευθυντής κ. Μίλτος Σταυρόπουλος.

Τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ, τα οποία έτυχαν και της στήριξης του Αχαιού βουλευτή,  ήταν τα βασικά αιτήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς αλλά και τους ελαιοπαραγωγούς της Αιγιάλειας.

  • Η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση ήταν στην κορυφή της ατζέντας της Π.Ε.Σ, καθώς το κόστος για την ανανέωση των σταφιδάμπελων είναι πολύ υψηλό.

Έγινε σαφές στη σύσκεψη ότι η σταφίδα είναι ένα προϊόν που η καλλιέργειά του κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία παραγωγής, η καλλιέργεια από τα 145.000 στρέμματα έχει μειωθεί σήμερα σε λιγότερα από 90.000 στρέμματα με περαιτέρω έντονη τάση εγκατάλειψης.

Ένα παραδοσιακό προϊόν  χαρακτηρισμένο ως διατροφικός «θησαυρός» με καταγωγή σχεδόν αποκλειστικά Ελληνική. Τόσο μεγάλη ήταν και είναι η συμβολή της στην ιστορία και την οικονομία του τόπου ώστε έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Αποτελεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που όλοι οι επιστήμονες  στον τομέα των τροφίμων προτείνουν να βάλουμε στη διατροφή μας.

Η Π.Ε.Σ είναι η μόνη εταιρεία στον τομέα της σταφίδας που έχει συγχρηματοδοτήσει για αρκετά χρόνια ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Μια προσπάθεια της Π.Ε.Σ για την ουσιαστική στήριξη του προϊόντος και του σταφιδοπαραγωγού.

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που, εάν η πολιτεία δεν το στηρίξει άμεσα οικονομικά για να ανανεωθούν οι γερασμένες καλλιέργειες, όπως γίνεται με τους   αμπελώνες οινοποίησης, η καλλιέργειά του θα εγκαταλειφθεί.

  • Το δεύτερο θέμα που ετέθη στον υπουργό ήταν η στήριξη της τιμής της σταφίδας, καθώς φέτος η αγορά είναι υποτονική, η εξαγωγική πορεία του προϊόντος δεν είναι η αναμενόμενη και οι τιμές του προϊόντος στην διεθνή αγορά ακολουθούν μια πτωτική πορεία. Τονίστηκε στη σύσκεψη ότι η στήριξη του σταφιδοπαραγωγού είναι επιβεβλημένη και ζητήθηκε η στήριξη της σταφίδας από την πολιτεία, όπως έγινε και με άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.

 

  • Τέλος ζητήθηκε η έγκριση προγράμματος  της Ομάδας Παραγωγών της ελιάς και του ελαιολάδου της Π.ΕΣ, προκειμένου να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας.

 

Ο υπουργός άκουσε με πολύ προσοχή τα αιτήματα που του έθεσε η Π.Ε.Σ, μια κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση με πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της, και ανέφερε πως  θα συνεργαστεί για την επίλυσή τους.

Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να  επισκεφτεί την Π.Ε.Σ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.