Η «ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ» επικροτεί την καθιέρωση της πρώτης Δευτέρας κάθε Οκτωβρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

«Όλοι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, είμαστε όμως όλοι ίσοι!»

Η «ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ» επικροτεί την καθιέρωση της πρώτης Δευτέρας κάθε Οκτωβρίου ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και εύχεται η ημέρα αυτή να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία για όλους (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) ώστε να αναγνωρίσουν τη συμβολή τού ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ στην καλλιέργεια αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων που στο σύνολό τους συμβάλουν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών μέσω της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, της ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ και της ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ.

Το σοβαρότατο θέμα του ρατσισμού και γενικότερα της μη ανοχής της διαφορετικότητας θα πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας για όλους τους ανθρώπους. Κάθε διάκριση, η οποία βασίζεται σε οποιαδήποτε ομάδα, όπως φύλο, φυλή, χρώμα, εθνική ή κοινωνική προέλευση, γενετικά χαρακτηριστικά, γλώσσα, θρησκεία ή πίστη, πρέπει να αποκλείεται.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο επίπεδο, να αποδεχτούμε ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, αξίες και ικανότητες, να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, να μαθαίνουμε στοιχεία από την κουλτούρα των άλλων ανθρώπων, να τους πλησιάζουμε, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να ανταλλάσουμε εμπειρίες, ιδέες και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε.

Γενικά, ο Αθλητισμός σε πολλούς αθλητές και αθλήτριες δημιουργεί ευκαιρίες για έντονες εμπειρίες και ενδιαφέροντα για τη ζωή, κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί μέσο ανάδειξης ή απομάκρυνσης του κοινωνικού στιγματισμού. Επίσης, είναι βέβαιο πως έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη διάδοση του αντιρατσιστικού κινήματος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κατ’ επέκταση ο Αθλητισμός πολύ γρήγορα εξελίχθηκαν σε πεδίο όπου όλοι, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, μπορούσαν να αποδείξουν τις ικανότητές τους.

Η κοινωνία θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τον Αθλητισμό ως ένα σημαντικό, δημοκρατικό κοινωνικό οικοδόμημα που κρίνει όχι με βάση το χρώμα του δέρματος ή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά με βάση τη συμμετοχή και την προσωπική βελτίωση.

Λοιπόν, ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!