Η ξεχασμένη οδός Ερμού στο Αίγιο!

Εχθές τ’ απόγευµα , έχοντας φτιάξει τον καφέ µου, ξεφύλλιζα ένα  φωτογραφικό λεύκωµα του Αιγίου εκπονηµένο απ’ το πνευµατικό κέντρο Αιγιαλείας « Οι φίλοι  του  Πολυτεχνείου «. Μπροστά στα µάτια µου σχεδόν εκτυλίχθηκε µια  ασπρόµαυρη ταινία αφιερωµένη στην ιστορία της πόλης µας απ’ το 1900 έως το 1970 ! ∆εν ήταν η πρώτη φορά που το πιανα στα χέρια µου…αλλά η συγκίνηση που ένοιωσα ήταν ακριβώς η  ίδια όπως την πρώτη φορά που το άνοιξα ! 

Η µατιά µου σταµάτησε στο φωτογραφικό υλικό που αφορούσε στην οδό Ερµού , όταν εκείνη τιµούσε τ’ όνοµα του θεού  που έφερε …εκείνου του εµπορίου ! 

∆ρόµος γεµάτος ζωή και πολύχρωµες πραµάτειες όλων των ειδών … πολύβουο αλισβερίσι ιδεών ,οικονοµικών συναλλαγών αλλά και πολιτικών ή κοινωνικών σχολιασµών ! Κίνηση , κινητικότητα ,ανταλλαγή … Συνύπαρξη του παλιού µε το νέο , του φτωχού µε τον πλούσιο …του γραµµατιζούµενου µε τον αµόρφωτο …Ένα πολύχρωµο ,πολυπολιτισµικό ,αεικίνητο γαϊτανάκι ! 

Και σήµερα … τί ; 

Ένας υπέροχος πλακόστρωτος δρόµος ,όλως περιέργως δίχως φθορές λόγω κακοτεχνιών στο πέρασµα του χρόνου (µάλλον κάποιος στο παρελθόν τιµούσε τα χρήµατα που έπαιρνε) , µα ξεχασµένος πλέον απ’ τους εµπόρους κι ας βρίσκεται σε τόσο προνοµιακή  θέση !

Σκέφτοµαι πως µάλλον ήρθε το πλήρωµα του χρόνου ν’ αποτελέσει ξανά σηµείο αναφοράς της πόλης κι αυτό λόγω της φηµολογίας αναπλάσεως της Πλατείας Αγίας Λαύρας καθώς και της µεταφοράς πλέον του εµπορικού άξονα της πόλης ξανά στο κέντρο!

Γι’ αυτό εσείς του Εµπορικού Συλλόγου που όλο αφορµή για τσακωµό ζητάτε … δεν κοιτάτε έρµοι που ελάχιστοι έχετε µείνει… ας πιέσετε τον δήµαρχο κάτι να κάνει και πρός τα εκεί ! 

Από  πεζοδρόµηση …έως στεγανοποίηση …όπως σ’ αγορές του εξωτερικού ! Κι αν το δεύτερο πολυδάπανο είναι … τουλάχιστον ας υπάρξει το πρώτο ! Αλλά , προς Θεού όχι δίχως πλάνο …όπως έγινε τις γιορτές …που το κέντρο γινόταν πεζόδροµος τις νεκρές εµπορικά ώρες ! Σωστή η πρωτοβουλία ως πρόβα τζενεράλε αλλά η οργάνωση έµπαζε κοµµατάκι !

Ήδη στα πέριξ υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες τα οποία θα γέµιζαν ακόµα περισσότερο αν η υπαίθρια σαββατιάτικη (γιατί όχι και Κυριακάτικη) λαϊκή αγορά επεκτεινόταν ως την Ερµού αλλάζοντας και χαρακτήρα …εκθέτοντας παλαιά αντικείµενα , βιβλία ,είδη τέχνης κλπ … Τότε δεν θα υπήρχε λόγος να ναι κρανίου τόπος το κέντρο του Αιγίου τ’ απογεύµατα του Σαββάτου ή τα πρωινά της Κυριακής !

Πείτε , βάλθηκα να σας κάνω να δουλεύετε νυχθηµερόν ; Όχι βέβαια ! Αλλά αν θελήσουµε το Αίγιο να γίνει µια τουριστική πόλη …κάτι θα πρέπει να χει να κάνει κι ο επισκέπτης όταν θα θελήσει να περάσει το σαββατοκύριακό του εδώ …όχι µόνον τους καλοκαιρινούς µήνες αλλά και τον χειµώνα ! ∆εν νοµίζω οι µαγαζάτορες και έµποροι των Καλαβρύτων  να σκέφτονται το Κυριακή, γιορτή και σχόλη… όταν η οικονοµία και η ζωή κατ’ επέκτασιν της περιοχής εξαρτάται απ’ αυτές τις χρονικές περιόδους και µόνον !

Καθαριότητα, καλαισθησία ,οργάνωση και εµπορικό δαιµόνιο, αυτά αρκούν στο να δοθεί ξανά στο κοµµάτι αυτό ζωή ! 

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες του Εµπορικού Συλλόγου , απαιτήστε καθάρισµα των πεζοδροµίων  από τσίχλες και τα συναφή , απαγόρευση των αφισοκολλήσεων , κατεδάφιση ετοιµόρροπων κτηρίων ώστε να δηµιουργηθούν χώροι πάρκινγκ , αστυνόµευση …και πάρετε την πρωτοβουλία οργάνωσης διαφόρων εµπορικού ενδιαφέροντος γεγονότων στους πλακόστρωτους δρόµους του κέντρου κάποια σαββατοκύριακα του χρόνου !

Όπως λέµε …συν Αθηνά και χείρα κίνει   …και δώστε στον Ερµή τα φτερά που για καιρό του χετε κόψει !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 16/1/2020