Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2021, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «δίνοντας αξία στο νερό». Το νερό έχει τεράστια και πολυδιάστατη αξία για τα νοικοκυριά, τη διατροφή, την κουλτούρα, την εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου και για την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος – αξία, πέραν της τιμής του. Αν παραβλεφθεί αυτή η πολυδιάστατη αξία, ως ανθρωπότητα διατρέχουμε τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης αυτού του αναντικατάστατου φυσικού πόρου, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια, μετά και την επέκταση της επιχείρησης σε όλη την έκταση του Δήμου, έχει βελτιώσει αισθητά την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο τρόπο και δρομολογώντας έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του έργου της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας (Διυλιστήριο Σελινούντα), που εντάχθηκε πρόσφατα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου, θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επαρκής ποσότητα αλλά και η καλύτερη ποιότητα νερού για τους καταναλωτές σε μεγάλο μέρος του Δήμου Αιγιαλείας, μιας και θα εκλείψει η σταδιακή επιδείνωση των πόσιμων υδάτων από νιτρικά, λόγω των λιπασμάτων που αξιοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Επιπλέον, με το διυλιστήριο θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και η προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Σελινούντα για τη σημερινή και για τις επόμενες γενιές.