Η γυμναστική σε έντονο ρυθμό αναστρέφει τη γήρανση του σώματος

Βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων

Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να καταπολεμήσουν την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο in Cell Metabolism.

Δεν είναι πρωτάκουστο ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αλλά οι ερευνητές της Κλινικής Mayo στη Μινεσότα κατάφεραν να αναδείξουν νέα συγκεκριμένα οφέλη από τα διαστήματα έντονης σωματικής άσκησης στους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, εστίασαν σε ένα είδος γυμναστικής που συνδυάζει σύντομα διαστήματα έντονης άθλησης με περιόδους μέτριας εκγύμνασης.

Οι 72 συμμετέχοντες, νεότεροι και μεγαλύτεροι, που έκαναν καθιστική ζωή, με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη, έκανε έντονη γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας στατικό ποδήλατο στη μέγιστη ταχύτητα για τέσσερα λεπτά και μετά για τα επόμενα τρία λεπτά χαλάρωνε ταχύτητα. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόταν τέσσερις φορές. Επίσης, δύο φορές την εβδομάδα, περπατούσε σε διάδρομο με μέτρια ταχύτητα.

Η δεύτερη ομάδα έκανε μέτρια αερόβια άσκηση (με στατικό ποδήλατο) πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά. Επίσης, τέσσερις ημέρες έκανε ασκήσεις ελαφριάς μυικής ενδυνάμωσης.

Η τρίτη ομάδα έκανε μόνο εκτάσεις, δύο φορές την εβδομάδα.

Μετά από 12 εβδομάδες, όλες οι ομάδες είχαν βιώσει θετικές αλλαγές, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα άτομα που έκαναν μέτρια αερόβια γυμναστική είχαν ενισχύσει την φυσική τους κατάσταση, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να παρέχει αίμα και οξυγόνο στους μυς. Επίσης, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη τους ηλικιωμένους, που είχαν γενικά ξεκινήσει με λιγότερο καλή φυσική κατάσταση απ’ ότι οι νεότεροι.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που έκαναν μυική ενδυνάμωση, με ή χωρίς αερόβια γυμναστική, αύξησαν την μυική τους δύναμη.

Η ομάδα που έκανε γυμναστική με έντονα μεσοδιαστήματα άσκησης, ενώ είχε μικρά οφέλη ως προς την ενδυνάμωση, συντέλεσε σε βελτιωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία των μυών, ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, που αποδομούν τα θρεπτικά συστατικά ώστε να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό ως πηγή ενέργειας.

«Η μελέτη δείχνει ότι η συγκεκριμένη μορφή γυμναστική μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εντατικής άθλησης. Αν κάνετε καθιστική ζωή, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πρώτα και έπειτα να ξεκινήσετε σταδιακά την άθληση», εξηγεί ο Δρ Σρικουμαραν Ναϊρ, επικεφαλής ερευνητής.

Και ειδικά οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αθλούνται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού, καθώς η έντονη γυμναστική μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr