Ηπατίτιδα σε Παιδιά: Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ -Έρχονται ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ

Εντείνεται η ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά -εκτός Ελλάδος για την ώρα. Τις τελευταίες εξελίξεις θα αναλύσει ο ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα.

Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, η οποία εμφανίστηκε πριν μερικές εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται αν και με αργό ρυθμό, με την εμφάνισή της και στη χώρα μας να είναι θέμα χρόνου. Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση και προκειμένου να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ειδικούς αλλά και τους πολίτες αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

Επίσης έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΔΥ θα βασίσει τη σχετική ενημέρωση στις επικείμενες αναφορές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψη και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύμφωνα με το Κέντρο το οποίο ερευνά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι επισημαίνει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνοψίζοντας όλα όσα γνωρίζουμε για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει ότι, ενώ ο αδενοϊός είναι επί του παρόντος μια υπόθεση ως η υποκείμενη αιτία, δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας.

Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41, τον εμπλεκόμενο τύπο αδενοϊού, δεν έχει προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική παρουσίαση. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου ή του εντέρου), επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης).

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται ως διάρροια, εμετό και πυρετό, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Παράγοντες όπως η αυξημένη ευαισθησία μεταξύ των μικρών παιδιών λόγω του χαμηλότερου επιπέδου κυκλοφορίας αδενοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πιθανή εμφάνιση ενός νέου αδενοϊού, καθώς και η συλλοίμωξη SARS-CoV-2, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται προς το παρόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών δεν εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη λοιμώδεις εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα

Με τις συνεχείς νέες κοινοποιήσεις πρόσφατων κρουσμάτων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη αναζήτηση κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα πριν επιβεβαιωθεί η αιτία και εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη μέλη και εταίρους.

Μέχρι της 21 Απριλίου του 2022, τουλάχιστον 191 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε μία περιοχή της Αμερικής. Ειδικότερα, κρούσματα έχουν γνωστοποιηθεί από τις εξής περιοχές:

  • Ηνωμένο Βασίλειο ή Βόρεια Ιρλανδία: 114
  • Ισπανία: 13
  • Ισραήλ: 12
  • ΗΠΑ: 9
  • Δανία: 6
  • Ιρλανδία: 5
  • Ολλανδία:4
  • Ιταλία: 4
  • Νορβηγία: 2
  • Γαλλία: 2
  • Ρουμανία: 1
  • Βέλγιο: 1
Γιώργος Σακκάς
https://www.news247.gr/ygeia/ipatitida-se-paidia-se-etoimotita-to-esy-anakoinoseis-apo-ton-eody.9610234.html