Ευτυχία: Μπορούμε πράγματι να την κατακτήσουμε;

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο για το 2017 απέσπασε η Νορβηγία, ενώ για το 2016 κατέχει η Δανία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη θέση 99, μεταξύ των 157 χωρών που περιλαμβάνονται στη μέτρηση αυτή.

Της Δώρας Φούντα, Κοινωνιολόγου και Coach

Πώς γινόμαστε αλήθεια πιο ευτυχισμένοι στην Ελλάδα του σήμερα; Η αλήθεια είναι ότι από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ομολογουμένως όχι με μεγάλη επιτυχία.

Η θετική ψυχολογία ο νέος κλάδος της ψυχολογίας ο οποίος μελετά την ευζωία του ατόμου, ερευνά πώς λειτουργούν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και τι τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους. Ένα από τα ευρήματα αυτών των ερευνών είναι η σχέση μεταξύ θετικών συναισθημάτων και ευημερίας. Τα θετικά συναισθήματα είναι απαραίτητα για την υγεία μας και έχουν πολλά οφέλη διότι μας διευρύνουν το οπτικό πεδίο, μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας, να είμαστε πιο αισιόδοξοι και περισσότερο ανθεκτικοί.

Τα 10 βασικά θετικά συναισθήματα είναι: χαρά, ευγνωμοσύνη, ηρεμία, ενδιαφέρον, ελπίδα, αγάπη, δέος, υπερηφάνεια, διασκέδαση, έμπνευση. Πόσο συχνά νοιώθουμε τα παραπάνω συναισθήματα, πού, πότε, γιατί, τι μας κινητοποιεί;

Μα στην Ελλάδα της κρίσης, θα διαμαρτυρηθούν αρκετοί, πώς είναι δυνατόν να νοιώθουμε χαρούμενοι; Όμως γίνεται, αρκεί να εκπαιδευτούμε στο θετικό τρόπο σκέψης, γιατί η ευτυχία είναι αποτέλεσμα 10% της πραγματικότητας και το 90% αφορά στη νοηματοδότηση αυτής.

Η θετικότητα και η εστίαση στο θετικό, μαθαίνεται μέσω εκπαίδευσης και επανάληψης γιατί ΣΚΕΨΕΙΣ+ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ=ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόσφατες επιστημονικές θεωρίες σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιούνται τα Happiness Labs τα οποία έχουν στόχο να εκπαιδεύσουν τα άτομα να γίνουν πιο ανθεκτικά, πιο αισιόδοξα και τελικά πιο ευτυχισμένα.

 

onmed.gr