Ευρεία Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου για το μεταναστευτικό

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος σήμερα με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Η σημερινή σύσκεψη συγκλήθηκε με αφορμή την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο κ. Αλεξόπουλος έχει κληθεί να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση, στη Βουλή των Ελλήνων και να εκθέσει τις απόψεις του για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Αλεξόπουλος έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος που ταλανίζει την πόλη των Πατρών και που πρόκειται να διογκωθεί εφόσον οι ροές μεταναστών αυξάνονται συνεχώς. Ο Αντιπεριφερειάρχης με επιστολή του στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα Δημήτρη εκδήλωσε την ανησυχία του για τις συνθήκες που επικρατούν στο νέο Λιμάνι της Πάτρας και ο υπουργός με τη σειρά του απαντώντας εξέφρασε τη γενικότερη πολιτική αντίληψη της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη σήμερα παρουσίασαν στον Αντιπεριφερειάρχη την εικόνα που επικρατεί στο νέο Λιμάνι, με τους πρόσφυγες – μετανάστες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν προς την Ιταλία και τις οργανωμένες επιχειρήσεις επιβίβασής τους σε οχήματα και καράβια καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης σε ετοιμόρροπα και παντελώς ακατάλληλα κτίρια.

Ο κ. Αλεξόπουλος δήλωσε ότι «Η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη που έχει δημιουργηθεί από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων είναι αποκαρδιωτική. Το πρόβλημα έχει δυο όψεις, από τη μια η τραγικότητα των ξεριζωμένων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που αναζητούν έναν τρόπο διαφυγής στην Ευρώπη και από την άλλη οι αρχές και οι εργαζόμενοι- δραστηριοποιούμενοι στο λιμάνι που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με κίνδυνο της ζωής τους. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση για να μη θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές».

Αυτό που τόνισαν όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη ήταν:

  1. η δέσμευση του κ. Βίτσα για μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε νόμιμο χώρο φιλοξενίας εκτός της ευρύτερης περιοχής μας, είναι απαραίτητο να γίνει πράξη γρήγορα.
  2. Είμαστε κατά της οποιασδήποτε χρήσης βίας, όπως και κατά της συνέχισης διαβίωσής τους σε ακατάλληλα και ετοιμόρροπα κτίρια που πρέπει να εκκενωθούν.
  3. Δεν θα πρέπει οι δομές φιλοξενίας να βρίσκονται στις περιοχές ”πύλες εξόδου προς τη Δύση” γιατί πολύ απλά ενθαρρύνουμε το φαινόμενο που παρουσιάζεται οξυμένο ήδη σήμερα.
  4. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν με ικανό ανθρώπινο δυναμικό οι αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που υπερβάλλουν εαυτόν σήμερα λόγω της τεράστιας καθημερινής προσπάθειας να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

 

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν: Ο Εκπρόσωπος ΠΕΔ και Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής Θάνος, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος ΟΛΠΑ κ. Κοντοές Νικόλαος, ο Αστυνομικός Δ/ντης Αχαΐας κ. Κοτρωνιάς Νικόλαος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ. Ρείζης Δρόσος, ο Υπολιμενάρχης Πατρας, Κωνσταντίνος Κορίζης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκας Πλάτωνας, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΣΝΑ , κ. Σκέντζος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτιλιακών Πρακτόρων κ. Τελώνης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλογών Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας κ. Βαγενάς Γεώργιος, ο εκπρόσωπος τύπου του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, κ. Σωτηρόπουλος Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, κ. Τσεκούρας Σταύρος, ο Αντιπρόεδρος κ. Τσίτσικας Χάρης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπαλάσης Γεώργιος, ο Πρόεδρος των Λιμενικών Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας, κ. Κωστάκης Μιχάλης, ο Διοικητής Ασφαλείας Κ.Λ. Πάτρας, κ. Τσαγγέτας και ο Υποδιοικητής Ασφαλείας Κ.Λ. Πάτρας, κ. Ευαγγελάτος