Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή στη Βουλή για τη στήριξη των γυμναστηρίων

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου των γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Ο κλάδος του μαζικού αθλητισμού και ειδικότερα των γυμναστηρίων έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους για σχεδόν ένα έτος.

Τους λίγους μήνες του καλοκαιριού (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) που τα γυμναστήρια λειτούργησαν, η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ χαμηλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Αχαΐας, τρία στα πέντε γυμναστήρια του νομού απειλούνται με οριστικό κλείσιμο, αφού η πλειοψηφία τους δεν κατάφερε να ενταχθεί στα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γυμναστηριούχων Αχαΐας εκπροσωπεί  95 γυμναστήρια του νομού, στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και βοηθητικό προσωπικό, ενώ η λειτουργία τους επηρεάζει και άλλους κλάδους της οικονομίας (πχ. καταστήματα αθλητικών ειδών, κτλ).

Ορισμένα από τα αιτήματα του συλλόγου, με σκοπό την αποφυγή του οριστικού τους κλεισίματος, είναι τα ακόλουθα:

α) Παράταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου.

β) Ένταξη των γυμναστηρίων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6%).

γ) Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις.

δ) Πάγωμα των εξώσεων για ένα έτος, μετά την επαναλειτουργία τους».

Συγκεκριμένα, ρωτάω τον Υπουργό Οικονομικών: α) ποια μέτρα θα ληφθούν με σκοπό τη στήριξη του κλάδου των γυμναστηρίων και β) πότε θα εφαρμοσθούν._