Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί τα μαλλιά ασπρίζουν και τί προκαλεί τη φαλάκρα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τα κύτταρα που δίνουν το έναυσμα για την ανάπτυξη της τριχοφυΐας καθώς και τον μηχανισμό που κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο Genes and Development.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Southwestern» του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Λιου Λι, ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη KROX20 (ή EGR2), που συνήθως σχετίζεται με την ανάπτυξη των νεύρων, ενεργοποιείται στα δερματικά κύτταρα που εξελίσσονται σε άξονα της τρίχας.

Αυτά τα πρόδρομα κύτταρα της τρίχας στη συνέχεια παράγουν την πρωτεΐνη που ονομάζεται βλαστοκυτταρικός παράγοντας (SCF), και η οποία κατά τους επιστήμονες είναι σημαντική για το χρώμα της τρίχας.

Όταν οι ειδικοί απάλειψαν το γονίδιο SCF στα πρόδρομα κύτταρα της τρίχας σε ζωικό μοντέλο, το τρίχωμα των ποντικιών έγινε άσπρο. Όταν απάλειψαν τα κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη KROX20, τα ποντίκια δεν ανέπτυξαν τρίχες και εμφάνισαν φαλάκρα.

«Με τα νέα αυτά στοιχεία ελπίζουμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε θεραπείες για τη διόρθωση κοσμετολογικών προβλημάτων, όπως η φαλάκρα ή τα λευκά μαλλιά», ελπίζει ο Δρ Λι.

Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των νέων αυτών στοιχείων έγινε ενώ οι ερευνητές μελετούσαν μια διαταραχή που ονομάζεται νευροϊνωμάση τύπου 1, μια σπάνια γενετική νόσος που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στα νεύρα.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν αν η πρωτεΐνη KROX20 στα κύτταρα και το γονίδιο SCF σταματούν να λειτουργούν σωστά καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, συντελώντας στο γκριζάρισμα και την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και αν εμπλέκονται στην ανδρογενή αλωπεκία.

 

Eefam.gr