Εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις του 1ου Γυμνασίου Αιγίου

  • Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Αιγίου σειρά εκδηλώσεων από μαθητές του σχολείου μας.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου παρουσιάστηκαν:

  • Εργασία με τίτλο «Το δικό μας Αίγιο» στα πλαίσια του προγράμματος Τοπική Ιστορία. Οι μαθητές μάς έδειξαν το Αίγιο μέσα από τα δικά τους μάτια. Αξιοποιώντας επιλεγμένα βιβλία και άρθρα , μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό μάς ξενάγησαν στην πόλη μας και μας έδωσαν το κίνητρο για ατομική και συλλογική δράση προκειμένου να διατηρήσουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος η κ. Τρίψα Γιάννα και η κ. Παπαναστασίου Παναγιώτα.
  • <<Στα μονοπάτια του Μάνου Χατζιδάκι>>. Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς κ. Βάγια Παναγιώτη, κ. Τζουλουχά Μαρία και κ. Παπαγεωργίου Μαρία. Στη διάρκεια του αφιερώματος διαβάσαμε και μάθαμε πολλά για το συνθέτη, ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια του και παρουσιάσαμε μερικά απ αυτά. Τραγούδησαν τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου μαζί με τη χορωδία, αφού γι αυτά ήταν η τελευταία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του σχολείου μας. Στην ορχήστρα είχαμε τέσσερα αρμόνια, δύο βιολιά, ένα τουμπελέκι, ένα μαντολίνο, πέντε κιθάρες και σαράντα χορωδούς.
  • «Η πιο χαμένη απ΄ όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.»Nicolas Chamfort  (Γάλλος συγγραφέας). Στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου προσπαθούμε να μην αφήνουμε καμιά μέρα να πάει χαμένη.

Έτσι η ομάδα των κόμικς (κομικ…οί τύποι)  και η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στα δύο πολιτιστικά προγράμματα που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σχετικά με τα κόμικς  και τον παλιό ελληνικό  κινηματογράφο, σκόρπισαν ατέλειωτο γέλιο στους συμμαθητές τους, τους γονείς και τους καθηγητές τους.

Παρουσίασαν σε animation τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες του ήρωα που δημιούργησαν αρχικά στο χαρτί, του μικρού μαθητή Νώντα.

Στη συνέχεια η κινηματογραφική ομάδα πήρε τη σκυτάλη παρουσιάζοντας δραματοποιημένα αποσπάσματα από τις αγαπημένες ταινίες «Γαμπρός από το Λονδίνο» και « Η γυνή να φοβήται τον άνδρα». Οι μικροί ηθοποιοί μας ξεπέρασαν τον εαυτό τους κάνοντας να γελάσει και ο πιο δύσπιστος θεατής. Και για όποιους παρέμειναν σοβαροί το κλείσιμο επιφύλαξε ένα βίντεο σχετικά με θέματα της σχολικής ζωής διανθισμένο με σπαρταριστές ατάκες από παλιές ελληνικές κωμωδίες.

Την ευθύνη και την καθοδήγηση των ομάδων είχαν οι καθηγήτριες: κ. Γιαννακοπούλου Παναγιώτα, κ. Παπαναστασίου Παναγιώτα και κ. Διλάλου Ασπασία.

 

Στις 11 Μαΐου παρουσιάστηκαν:

  • «Η ιστορία του σχολείου μας». Βίντεο που αναδεικνύει την ιστορία του 1ου Γυμνασίου μέσα από έρευνα, συνεντεύξεις και μαρτυρίες. Την εργασία εκπόνησαν οι “Πράσινοι Φίλοι”, ομάδα μαθητών του σχολείου που ανέλαβαν την αρχειακή έρευνα υπό τις οδηγίες του καθηγητή τους κ. Βάγια Παναγιώτη. Το βίντεο αυτό βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ.
  • 4ος Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικής. Τα πειράματα παρουσίασαν ογδόντα μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος: «Η Φυσική προάγει τον πολιτισμό». Η επιτροπή αξιολόγησης έδωσε συνολικά 13 βραβεία, πέντε στη Β τάξη και οκτώ στη Γ΄ τάξη.

Απονεμήθηκαν βραβεία για: πρωτοτυπία, καλύτερη παρουσίαση – εξήγηση, απλά υλικά και για καλύτερη κατασκευή. Το συντονισμό και την επίβλεψη είχαν οι καθηγητές κ. Ποταμίτης Λεωνίδας και κ. Τρίψα Γιάννα. Στη διάρκεια της ημερίδας χρησιμοποιήθηκαν power point, κάμερες κι οθόνες για την καλύτερη παρουσίαση. Είχαμε πειράματα επίδειξης και μετρήσεων σε ενότητες ηλεκτρομαγνητισμού, Μηχανικής, Θερμοδυναμικής, Ηλεκτρισμού, Μηχανικής ρευστών, Μαγνητισμού και Κυματικής. Παρακολουθήσαμε την περίθλαση, ανάκλαση και διάθλαση του φωτός. Παρουσιάσαμε τις οπτικές ίνες και τη χρήση τους, την επιφανειακή τάση και τα αποτελέσματα της τριβής. Ατμοσφαιρική, μηχανική και υδροστατική πίεση. Κατασκευάσαμε μια ανεμογεννήτρια, ένα σιντριβάνι, ηλεκτρικό κινητήρα, αντλία κενού, «υποβρύχιο ηφαίστειο»/χόβερκραφτ και μανόμετρο σε εργαστηριακές βέβαια διαστάσεις. Ένα πραγματικό πανηγύρι της Φυσικής!

Επειδή έχουμε εκρηκτικό ταπεραμέντο, τελειώσαμε μ ένα πείραμα Χημείας και μια έκρηξη.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια και τις χορηγίες το Διευθυντή κ. Δούλο και τον κ. Καραγιαννάκη Δημήτρη.

Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Κακό Σπύρο και τον κ. Χριστοδουλόπουλο Κων/νο για τη βοήθειά τους.

  • <<Έρευνα και Πειραματισμός>>: Στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας της Γ΄ Γυμνασίου <<Έρευνα και Πειραματισμός>> που ήταν η πρώτη Εφαρμογή του μαθήματος στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου παρουσίασαν κατασκευές με τις οποίες πειραματίστηκαν στην τριβή και στους ρομποτικούς βραχίονες αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Το μάθημα δίδασκε το τρέχον σχολικό έτος η κ. Τρίψα Γιάννα η οποία είχε το συντονισμό και την επίβλεψη. Ακολούθησε βράβευση.

 

  • Το απόγευμα της 11ης Μαΐου στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου πραγματοποιήθηκαν:
  • Αθλητικές δράσεις. Οι μαθητές παρακολούθησαν αγώνες καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης μεταξύ ομάδων του σχολείου μας. Επίσης έγιναν αγώνες τσουβαλοδρομίας, καθώς και αυγοδρομίες. Τους αγώνες συντόνισαν οι γυμναστές του σχολείου μας κ. Παπαναστασίου Παναγιώτα, κ. Χριστοδουλόπουλος Κώστας και κ. Οπλατζάκη Βασιλική. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων απονεμήθηκαν βραβεία.
  • Παραδοσιακοί χοροί της νησιωτικής Ελλάδας. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Οπλατζάκη Βασιλικής μάς ταξίδεψαν στα ελληνικά νησιά μέσα από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.
  • Αποχαιρετισμός των μαθητών της Γ΄ τάξης στους οποίους δόθηκαν αναμνηστικά καθώς και μία καδένα με τη μορφή του μικρού πρίγκιπα που είναι το σύμβολο του σχολείου μας. Στη συνέχεια χωρισμένοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης στα τμήματά τους πέταξαν αερόστατα –φαναράκια συνοδεύοντας έτσι τις ευχές όλων μας για καλή πορεία στη μαθητική και προσωπική τους ζωή. Και επειδή το σχολείο έχει συνέχεια …υποδεχτήκαμε τους μαθητές της Α΄ τάξης οι οποίοι ξεναγήθηκαν απ΄ τους καθηγητές μας στους χώρους του σχολείου και με ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί.

1o-gimn-4
1o-gimn-2 1o-gimn-1