Επιτυχημένο το καλοκαιρινό πρόγραμμα μάθησης για παιδιά δικαιούχων του ΤΕΒΑ Δήμου Αιγιάλειας

Μια καινοτόμος Κοινωνική Δράση Στήριξης από τον Δήμο Αιγιαλείας

Ο Δήμος Αιγιαλείας στο πλαίσιο υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων ΤΕΒΑ/FEAD (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την ελληνική ΜENSA και άλλους φορείς, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας από 5 έως 13 ετών. Το πρόγραμμα εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες και σύγχρονες βιωματικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δομήθηκε σε εργαστήρια και ποικίλες δραστηριότητες όπως ρομποτική, ζωγραφική, αγιογραφία, κεραμική, δημιουργία ιστορίας με cartooncomics, παιχνίδια ρόλων, φιλαναγνωσία, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, αθλητισμός, κ.α.

Μέσα από το «Καλοκαιρινό Πρόγραμμα μάθησης, δημιουργικής έκφρασης, κίνησης και ψυχαγωγίας για παιδιά 5 – 14 ετών», τα παιδιά ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ:

  • Καλλιέργησαν τα ενδιαφέροντα τους και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους σε δραστηριότητες όπως το θέατρο, η αγιογραφία, η κεραμική, τεχνολογία, η ρομποτική, η ζωγραφική, οι κατασκευές, κ.α..
  • Απέκτησαν κοινωνικές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη ζωή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας (κριτική σκέψη, συνεργασία και ενσωμάτωση στην ομάδα, αυτορρύθμιση, επίτευξη κοινών στόχων, προσωπική επικοινωνία, κ.α.).
  • Ήρθαν σε επαφή με ερεθίσματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας, στην βελτίωση της γλωσσικής και κινητικής τους λειτουργίας, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, στην μείωση της υπερκινητικότητας και στον έλεγχο της συγκέντρωσης, στην βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας και πολλά άλλα.
  • Διερεύνησαν και ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους με τη διεπιστημονική προσέγγιση STEAM, σύμφωνα με την οποία η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική, οι Τέχνες και τα Μαθηματικά αντιμετωπίζονται ως ολότητα, καλλιεργώντας στα παιδιά τη δημιουργική και την κριτική σκέψη ώστε να επιλύουν πραγματικά προβλήματα.

Το πρόγραμμα το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ του Δήμου Αιγιαλείας, ξεκίνησε την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 9 Αυγούστου 2019.

Τα εργαστήρια διεξάγονταν καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 έως 15:00, στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» το οποίο είχε παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τη διεξαγωγή της δράσης. Κατά τη διάρκεια αλλά και την ολοκλήρωση του κύκλου των εργαστηρίων οι γονείς έλαβαν επιστημονικές συμβουλές για το σύνολο των δεξιοτήτων των παιδιών.

Επιπλέον, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε γιορτή-εκδήλωση με την παρουσία των παιδιών, γονέων – κηδεμόνων, εκπαιδευτών και φορέων. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτές ενώ τα παιδιά διασκέδασαν υπό τους ρυθμούς παιδικών και όχι μόνο τραγουδιών, χορεύοντας και παίζοντας με μπαλόνια, πινιάτα κ.α.

Ανάμεσα στους φορείς ήταν και το Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.μ.Ε.Α. Αιγίου, το οποίο κατά τη διάρκεια της δράσης υλοποίησε τα εργαστήρια κεραμικής, προσθέτοντας μια ακόμη πινελιά στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών.