Επιστολή – κάλεσμα πρωτοβουλίας πολιτών για τη συγκρότηση και την ενοποίηση του Δημοκρατικού χώρου

Η χώρα μας εισήλθε στο νέο χρόνο με μια αίσθηση γενικευμένης παραλυσίας. Η Ελλάδα προσομοιάζει με χώρα «ζόμπι». Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αντιστοιχεί, και πρώτα απ’ όλους η Κυβέρνηση. Ρίχνει την ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στις βαθιά ριζωμένες ασθένειες, που επωάζονται δεκαετίες τώρα και που η ίδια υπηρετεί με αφοσίωση. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να φτάσουμε με αυτό τον τρόπο, στο τέλος της κρίσης!

Οι κίνδυνοι που συσσωρεύονται σε εθνικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο είναι τεράστιοι :

Στο εθνικό επίπεδο οι έμμεσες συμμαχίες που οικοδομεί η κυβέρνηση με εθνικολαϊκιστές   άλλων χωρών , ενώ υποδαυλίζει με παιδαριώδη τρόπο συγκρούσεις μέσα στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και μας οδηγούν σε εθνική καταστροφή.

Στο οικονομικό επίπεδο το ελληνικό κράτος με τα τεράστια ρυθμιστικά και φορολογικά βάρη που επιβάλλει επιδοτεί την παραοικονομία, καταδικάζοντας την Ελλάδα σε μονίμως χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι δομές δημόσιας διοίκησης ευνοούν τους μυημένους και τους κοντινούς ‘φίλους’, αλλά καταδυναστεύουν όλους τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα τους νέους, τους άνεργους και τους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν δημιουργικά, με όραμα. Η κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει μόνο στα λόγια. Κοινωνική δικαιοσύνη είναι αδύνατον να υπάρξει , χωρίς τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου & των υπηρεσιών που αυτό προσφέρει.

Στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο των θεσμών, βιώνουμε την επίθεση στην Δημοκρατία που ξετυλίγεται από τις πιο ξενοφοβικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο με λάβαρο τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Στη νέα μιντιακή πραγματικότητα οι ψεύτικες ειδήσεις διαδίδονται ισότιμα με τις πραγματικές, διαβρώνοντας τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Επαφίεται στην θέληση των πολιτών να υπερασπίσουν την ουσία της Δημοκρατίας, «να πάρουν τη Δημοκρατία στα σοβαρά». Το ίδιο βέβαια ισχύει και στη χώρα μας ,όπου η κυβέρνηση πολεμάει ανηλεώς τις ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ που δεν καταφέρνει να ελέγχει.

Ο λαός μας δεν ζητάει ένα οικονομικό αίτημα μονόπλευρα –παρ όλη την κρίση-, αλλά θέλει μια εικόνα για το αύριο που θα δίνει υπαρξιακή ασφάλεια μπροστά στους μεγάλους ανασχηματισμούς που έρχονται. Η τρισδιάστατη αυτή εικόνα έχει ως τρεις διαστάσεις τις κατωτέρω:

  • Δημοκρατία . Ολόκληρος ο πολιτικός πολιτισμός της χώρας μας και της Ευρώπης έχει ως κεντρικό πρόταγμα την ελευθερία, την ισότητα,την δικαιοσύνη και την ανεκτικότητα. Δημοκρατία και ανοιχτή οικονομία πάνε μαζί, με τον όρο της λειτουργίας θεσμών, υπαρχόντων και νέων, που βάζουν κανόνες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, άναρχη εν πολλοίς. Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, εφάπαξ. Χρειάζεται τους πολίτες να την υπερασπίζονται συνεχώς σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και να ισχυροποιούν το δημοκρατικό ήθος μέσα στην κοινωνία.
  • Ευρώπη . Η Ευρώπη είναι η πιο προωθημένη δύναμη που έχουμε σήμερα και το κυριότερο όπλο μας απέναντι σε πολυσχιδείς οικονομικούς και εθνικούς κινδύνους. Όλα τα κράτη μέλη καλούνται να πάρουν δραματικές αποφάσεις και να εκχωρήσουν εξουσίες για να δημιουργήσουμε πληρέστερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση, αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική και αμυντική .πολιτική. Η χώρα μας πρέπει να συμβάλει συνεχώς στην εμβάθυνση της συνεργασίας και να ρίχνει το βάρος της υπέρ των πολιτικών υπέρβασης της κρίσης και θετικής έκβασης της παγκοσμιοποίησης. Όποια χώρα δεν ενώσει τις δυνάμεις της με τις άλλες θα βρεθεί ίσως στο κενό.
  • Κοινωνική δικαιοσύνη- ανοιχτή οικονομία- εκσυγχρονισμός. Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει πρώτα απ όλα τέρμα στους αποκλεισμούς που υψώνουν τα λίγα μεγάλα και τα πολλά μικρά συμφέροντα που αντιτίθενται σε κάθε ορθολογική ρύθμιση στο χώρο τους, κυρίως στην παιδεία ,την υγεία και την κοινωνική ασφάλεια. Σημαίνει δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και αξιοκρατία.

Επίσης να αντιπροσωπεύονται αυτοί που σήμερα βρίσκονται εκτός παραγωγής, οι άνεργοι και οι εν δυνάμει νέοι επιχειρηματίες μέσα από   ένα ανοιχτό σύστημα οικονομίας που θα επιβραβεύει τους πλέον δημιουργικούς και παραγωγικούς , ενώ θα στήνει πλέγματα προστασίας για τους πραγματικά αδυνάτους.

Αυτά είναι τα βασικά και αυτά είναι που ενώνουν σήμερα τόσο τους λογικούς σε αυτή τη χώρα ,όσο και εκείνους που καταλαμβάνονται από την δημιουργική τρέλα της προόδου και όχι την τρέλα της καταστροφής.

Καλούμε σε συστράτευση όλους εσάς που ενστερνίζεστε τους προβληματισμούς, αγωνίες, σε ενιαία έκφραση του δημοκρατικού κεντρώου χώρου στην Ελλάδα. Για την επικράτηση του ορθολογισμού και της ανοιχτής κοινωνίας, των φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών αξιών και των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής, ισότητας και αλληλεγγύης. Για τη δυνατότητα διαμόρφωσης του συνολικού σχεδίου, οράματος και αφηγήματος  Ελληνικής κυριότητας για το μέλλον της χώρας. Η διαδικασία ανασυγκρότησης εγγράφεται επίσης στο ευρύτερο ρεύμα ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Συμφωνώντας σε αυτά τα βασικά και αυτονόητα, ο δρόμος ανοίγει και οργανωτικά. Οργάνωση και πραγματοποίηση σε μεγάλα αστικά κέντρα εκδηλώσεων – καλεσμάτων συμμετοχής στο εγχείρημα και ανοιχτό Ιδρυτικό Συνέδριο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού οργανισμού , ενός Συνεδρίου ανοιχτό σε όλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πολιτική και ιδεολογική συγκρότησή του. Είναι προφανές ότι τελικά η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ελπιδοφόρας νέας ενιαίας κομματικής έκφρασης με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πολιτική κατεύθυνση και όχι στη δημιουργία ενός ακόμα άλλου μικρού κομματικού σχηματισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες απευθυνόμαστε σε εσάς, στον καθένα χωριστά και σε όλους μαζί και απαιτούμε να προχωρήσετε σε άμεσο συντονισμό για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής παράταξης μάχης. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις πολιτικές αποφάσεις του σήμερα και του αύριο και όχι με το τι έκανε ο καθένας μας χθες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ:

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ 6944865353, ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6977268643, ΡΟΥΒΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 6977011252.