Επίσκεψη Στέλιου Πέτσα στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, με αφορμή την ένταξη σε χρηματοδότηση του διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα

Στο Αίγιο αναμένεται να βρεθεί το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της χρηματοδότησης του εμβληματικού έργου κατασκευής του διυλιστηρίου υδάτων του ποταμού Σελινούντα.

Η αναγγελία της ένταξης του έργου με τίτλο «Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με κονδύλι 21,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο αείμνηστος δήμαρχος Αιγίου Αλέκος Μέγαρης και μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις και προσπάθειες, η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Καλογερόπουλου υπέβαλε τη σχετική πρόταση με πλήρη ωριμότητα όσον αφορά στις απαιτούμενες μελέτες, ώστε με τον άρτιο τεχνικά φάκελο και παράλληλα την πειστική πολιτική πρόταση να υπάρχει σήμερα αυτό το θετικό αποτέλεσμα, το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία μέχρι την υλοποίηση του έργου.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ευελπιστούμε ότι, εφόσον δεν θα μπει η διαδικασία σε περιπέτειες ενστάσεων κλπ., σε περίπου δύο χρόνια το έργο να είναι έτοιμο και να παραδοθεί» σημειώνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, συμπληρώνοντας: «Το έργο αυτό εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία της δημοτικής μας αρχής, να εξασφαλίζουμε δηλαδή πιστώσεις ανεξάρτητα από τον προσωπικό μας ρόλο, γιατί ο χρήσιμος αυτοδιοικητικός οφείλει να εργάζεται με το βλέμμα στο μέλλον».

Το διυλιστήριο υδάτων του ποταμού Σελινούντα χαρακτηρίζεται εμβληματικό, εφάμιλλο του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου και με τη λειτουργία του θα εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα νερού για το 80% των υδρευτικών αναγκών, ενώ θα επιλύσει με ορθολογικό τρόπο την διαχείριση και την προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης Αιγιάλειας, με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του ποταμού που σήμερα «χάνονται» στη θάλασσα. Έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα χρόνιο πρόβλημα με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και όρους ευαισθησίας απέναντι στο περιβάλλον, όχι μόνο για τη σημερινή αλλά και για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς κατανάλωσης στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ωφελούμενων δημοτών.

Βάσει της αρχικής μελέτης, το διυλιστήριο θα κατασκευαστεί κοντά στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, σε έκταση 10 στρεμμάτων που έχει εκμισθώσει για πενήντα χρόνια η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας από την Ιερά Μονή και θα διυλίζει 900 κυβικά την ώρα.

Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν σωληνωτό δίκτυο αγωγών και πιο συγκεκριμένα:

-Αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 10.500 m περίπου, από την δεξαμενή αποθήκευσης νερού πλησίον του διυλιστηρίου έως την υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αιγίου (θέση Ρούβαλη) που έχει όγκο 1.500 κυβικά μέτρα.

-Ανατολικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 17.400 m περίπου.

-Δυτικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 12.000 m περίπου.

Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μέσω 6.000 ασυρμάτων-μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης για τη δραστική μείωση των διαρροών σε ζώνες υδροδότησης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης με Σταθμούς Ελέγχου Κατανάλωσης.