Εντάχθηκε για χρηματοδότηση το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα

Αλεξόπουλος: «Γίνεται πράξη ένα όραμα εικοσαετίας»

“Ένα όραμα 20 χρόνων σήμερα υλοποιείται! Εντάχθηκε με χρηματοδότηση 37 εκατομμυρίων ευρώ και με πλήρη δημόσια δαπάνη η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων” αναφέρει μέσω διαδικτύου ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και συνεχίζει:

“Η συνεργασία μας με όλους τους Δημάρχους του Νομού, τα μέλη του Δ.Σ του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α, τον Περιφερειάρχη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου και βεβαίως τους συνεργάτες μου στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α για την μεγάλη τους προσπάθεια!”

Ένα όραμα εικοσαετίας για την περιοχή, η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Tο πιο σημαντικό βήμα για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας, έγινε. Με Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Γεωργίου Ζερβού με αρ. πρωτ. 1827/18-2-21 εντάχθηκε η πρόταση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν.Α.) για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση της Πράξης «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα», συνολικού προϋπολογισμού 36.567. 346,71 ευρώ, μεορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.

H ΠΡΟΤΑΣΗ

Η εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει την επεξεργασία 53.000 τόνων απορριμμάτων κατ΄έτος σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκειμένου να παραχθούν ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και δευτερογενές λίπασμα (compost), ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο όγκος αυτών που οδηγείται προς ταφή. Επίσης περιλαμβάνει μία ξεχωριστή μονάδα για την επεξεργασία 8.000 τόνων κατ΄ έτος ξεχωριστά συλλεγόμενων οργανικών αποβλήτων(κλαδέματα, κηπευτικά υπολείμματα κλπ.) για την παραγωγή επίσης δευτερογενούςλιπάσματος.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο θα υλοποιηθεί, με πλήρη κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης από το ΕΣΠΑ, χωρίςκαμία επιβάρυνση των δημοτών των τριών Δήμων (Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου) κατόπιν πρότασης του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, και ήδη έχει χωροθετηθεί σε παραχωρημένηδημόσια έκταση, σε επαφή με τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε πλήρη αποφόρτιση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, μεπροϋπόθεση την προώθηση τόσο της ανακύκλωσης, όσο και της ξεχωριστής συλλογήςοργανικών προϊόντων από τους εμπλεκόμενους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό ΔιαχείρισηςΑπορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας, ο οποίος ανέλαβε την προώθησητης χρηματοδότησης του έργου, κατόπιν της Προγραμματικής Σύμβασης με τους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, εξασφάλισε σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου την απαλλαγή χρέωσης ΦΠΑ για τους δημότες των τριών Δήμων, για το διάστημα κατασκευής του έργου, καθώς και την βελτίωση των Τεχνικών Προδιαγραφώντου, σύμφωνα με τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο ως προς το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα του έργου, όσο και ως προς την οικονομική επιβάρυνση για τους Δημότες.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: “Ένα όραμα πολλών χρόνων, πολλών Δημοτικών Αρχών και πολλών Αυτοδιοικητικών της περιοχής μας γίνεται επιτέλους πράξη”

Με αφορμή την ένταξη του έργου ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον τόπο μας. Ένα όραμα πολλών χρόνων, πολλών Δημοτικών Αρχών και πολλών Αυτοδιοικητικών της περιοχής μας γίνεται επιτέλους πράξη. Η ένταξη για χρηματοδότηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και τωνυπολοίπων συνοδών εγκαταστάσεων, αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για όλους μας στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας, για όλα τα μέλη του Διοικητικούτου Συμβουλίου, τους Δημάρχους, τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες πουεργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος.

Οι κόποι και η επιμονή μας, η πίστη μας στο έργο και τη σημασία του για τους πολίτες, η προσπάθεια για συναινέσεις καιπαραγωγικές συνεργασίες έπιασαν τόπο και έτσι σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστηθέση να ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης ενός έργου που θα αλλάξειάρδην το τοπίο στην περιοχή μας σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίαςτου περιβάλλοντος. Είχαμε δεσμευτεί από την έναρξη της λειτουργίας του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ότι τοέργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το ΕΣΠΑ και όχι με ΣΔΙΤ όπως και τελικά έγινε. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που αυτός ο μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε επί των ημερών τηςθητείας μου στο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας, καθώς θεωρούσα πάντα και εξακολουθώ να θεωρώ ότιη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τιςσύγχρονες πόλεις και για το μέλλον τους.

Το 2008, όταν ήμουν Δήμαρχος Ωλενίας, κατασκευάσαμε τον ΧΥΤΑ Φλόκα. Από τότε ήλπιζα και οραματιζόμουν κάποια στιγμή ναβρεθώ στην ίδια ευχάριστη θέση να γίνει επί της θητείας μου και η κατασκευή τουΕργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Πλέον άνοιξε ο δρόμος για να γίνει αυτό τοόνειρο πραγματικότητα.

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως όταν όλοι μαζί οι πολιτικοί παράγοντες, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, μέλη Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. αφήνουμε τις όποιες διαφωνίες ή διαφορές μας και στοιχιζόμαστε μεσυναινέσεις στον κοινό αγώνα για ένα μεγάλο στόχο, τότε τα αποτελέσματα είναι ορατάκαι γίνονται ουσιαστικά βήματα για τον τόπο μας.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και κυρίως στους Υπηρεσιακούς παράγοντεςτόσο των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας όσο και στους συνεργάτες μου στονΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας που συνεισέφεραν τα μέγιστα για την ωρίμανση και ένταξη γιαχρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.
Τώρα πλέον μπαίνουμε όλοι στη μάχη για τη δημοπράτηση του Εργοστασίου που είναι και οεπόμενος μεγάλος στόχος μας».

 

 

https://www.skaipatras.gr/category/news/