Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας προς Πρωθυπουργό: “Δεν αντέχουμε άλλες συνθήκες εξαθλίωσης που μας σχεδιάζετε καθημερινώς”

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας απαιτώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εμπορικό κόσμο και όχι άλλους βάναυσους περιορισμούς. Το Δ.Σ. τονίζει ότι οι έμποροι δεν αντέχουν άλλες συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ ζητούν να γίνει καλύτερη επεξεργασία όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρικών πληρωμών με κάρτες. Η επιστολή έχει ως εξής:

  • |Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για ακόμη μια φορά προσπαθούμε να συνδράμουμε στην πιο κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, οι οποίες είναι βαριά τραυματισμένες από τη μεγάλη οικονομική ύφεση που ξεκίνησε πριν από μια εφταετία και επιταχύνθηκε με την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου το 2010 αλλά και τη σειρά μνημονίων που επακολούθησαν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που πρωταγωνιστούν οι οικονομικοί περιορισμοί, οι ελάχιστοι πόροι, σημαντικό είναι να βρεθούν εκείνα τα εργαλεία πολιτικής που θα αντιμετωπίσουν την ζοφερή πραγματικότητα που βρίσκεται η οικονομία και η χώρα εν γένει .

Καλείστε να διαχειριστείτε εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα σε συνθήκες οξείας κρίσης και δεν ευνοούνται ριψοκίνδυνα σενάρια στην παρούσα φάση.

Ο εμπορικός κόσμος καθημερινώς στενάζει από τα αλλεπάλληλα δυσβάσταχτα μέτρα.

Έτσι, δεν θα ανεχτούμε και αν θέλετε δεν αντέχουμε άλλες συνθήκες εξαθλίωσης που μας σχεδιάζετε καθημερινώς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο σχέδιο για τη θέσπιση μέτρων για τις συναλλαγές με κάρτες- χρήση πλαστικού χρήματος – και περιορισμός της χρήσης μετρητών και την τοποθέτηση τερματικών συσκευών POS σε επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο, ότι αυτό θα επιτευχθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών. Το ερώτημα είναι τι πρωτοβουλιών; Πρωτοβουλιών που θα κατακερματίσουν τον εμπορικό κόσμο μέσα από ακανθώδη μέτρα, στο όνομα για ακόμα μια φορά της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων στα δημόσια ταμεία;

Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο έδαφος με κύριο άξονα τον επανακαθορισμό των χρεώσεων των εμπορικών συναλλαγών με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την καλύτερη κατάρτιση των επιχειρηματιών στην ασφαλή χρήση τους και στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους αφού θα προβλεφθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Θεωρούμε ως αυτονόητο ότι, οι χρεώσεις των τραπεζών για συνήθεις συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και το κόστος των εμβασμάτων μέσω e-banking και ΑΤΜ, πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με το μηδενικό κόστος.

Απαιτούμε, την επεξεργασία και την εκπόνηση ενός κοστολογημένου σχεδίου για την καλύτερη προώθηση και την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και με κάρτες αλλά όμως με όλα εκείνα τα εχέγγυα έτσι ώστε να μην χρεωνόμαστε από την εξαργύρωση των καρτών γιατί διερωτόμαστε ποιος θα επωμίζεται τα έξοδα συναλλαγής; Kαι πως θα λειτουργήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός από τη στιγμή που προαπαιτείται το άνοιγμα ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπου στο εν λόγω λογαριασμό θα γίνονται καταθέσεις ποσών που εισπράττονται από τη χρέωση καρτών των πελατών μας;

Το παραεμπόριο, πως θα το πατάξατε;

Για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνες οι πρακτικές λύσεις έτσι ώστε οι σχετικές χρεώσεις για τις τραπεζικές εργασίες να ανταποκρίνονται τόσο στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο και ζήτηση, όσο και στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των εμπόρων και των καταναλωτών.

Είμαστε αρωγοί στο δισεπίλυτο έργο που έχετε αναλάβει και για αυτό πιστεύουμε και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεξεργαστείτε καλύτερα το εν λόγω σχεδιασμό καθότι παραμονεύουν βασικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσετε για να αποφευχθούν μη βιώσιμα μέτρα για εμάς.

Ας μη ξεχνάτε, ότι οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και επομένως απαιτούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις και μέτρα για το κλάδο μας και όχι και άλλους βάναυσους περιορισμούς.

Αναμένουμε την θετική ανταπόκρισής σας και ενημέρωσής μας”.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

     Η Πρόεδρος

 

Σκούντζου Μάρθα

     Ο Γεν. Γραμματέας

 

       Μαμάσης Σωτήρης